“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ематично приложение
бр. 1, 2018

08 авг
2018
 
 

«аплатите нарастват през 2017 г. - и в »“ сектора, и в телекомите

2512 прочитани€

—лед леки€ спад на брутното възнаграждение на »“ специалистите през 2016 г., 2017 година отново бележи ръст на заплатите и в » “ сектора, и при телекомуникационните оператори. Ќад 3000 лв. (около 1535 евро) е средното заплащане в »“ компаниите, участващи в тазгодишната класаци€ “ќѕ 100 2018, което е с 5,8% повече от отчетеното в миналогодишното подреждане и надхвърл€ нивата от 2015 г. “ова показват финансовите отчети на фирмите, като разходите за труд включват и задължителните пенсионни и здравни осигуровки. »“ фирмите винаги са работели на „светло“, така че осигурителните вноски се начисл€ват върху реалните заплати на служителите за разлика от други сектори от икономиката.

–азбира се, това средно месечно възнаграждение не означава, че всички служители получават такава заплата, тъй като в много от големите компании работ€т и младши програмисти, и административни служители, и висококвалифицирани развойни инженери, както и търговски и маркетинг специалисти. ¬се пак повишаването на средното заплащане е показател, че „надпреварата“ за »“ специалисти продължава, макар че заплащането вече не е единствени€т фактор за привличането им. »зпълнението на проекти в чужбина и работата за много взискателни големи корпорации, използването на най-модерните технологии и възможността да развиваш способностите и квалификаци€та са важни фактори за избора на м€сто за »“ кариера. ƒопълнително трудови€т пазар „се нагорещ€ва“ от нуждата от »“ специалисти и редица други сектори, като най-активни в това отношение са банките, големите търговски и производствени компании, много от които откриха свои центрове за »“ услуги у нас.

Ќай-високо е заплащането в сектора на изнесените услуги – над 3800 лв. (почти 1950 евро), като нивото за една година е скочило с над 30 на сто. Ќа второ м€сто се нареждат фирмите, чи€то основна дейност е свързана с разработката и продажбата на софтуер. “ам възнаграждени€та са достигнали 3600 лв. (1830 евро) средно на месец, или ръст от 8 на сто спр€мо 2016 г. “ъй като много от големите софтуерни фирми „изнас€т“ в чужбина разработените в местните R&D центрове технологии, е логично и заплатите при фирмите износители да нарастват с изпреварващ темп. «а 2017 г. средното ниво на възнаграждени€та в тези компании е 3546 лв. (1813 евро), т.е. с над 15 на сто увеличение спр€мо класаци€та от м.г. Ќеобичаен спад се наблюдава при системните интегратори (-15% до 2022 лв./месец). ѕочти същото намаление се отчита и при SCS инсталаторите (-14% до 1374 лв. месечно). ѕри „хардуерните“ фирми нивата на възнаграждени€та се повишават леко с около 6 на сто до 2450 лв.

ѕри телеком операторите средномесечното възнаграждение на служителите (данни за заплащането има за около 9780 кадри на пълно работно време през 2017 г.) също расте, достигайки 1809 лв. (925 евро), или с 8 на сто повече. ѕо този начин нивата за заплатите в телеком сектора надхвърлиха досегашни€ максимум от 2014 г., когато средномесечни€ брутен доход на служителите (заедно с осигурителните вноски) бе 1798 лв. (919 евро). ¬последствие спадащите приходи от традиционните телекомуникационни услуги и стремежът на акционерите за вдигане на печалбата принудиха ръководителите да „орежат“ редица разходи, което се отрази в известна степен и заплатите. ¬ момента оптимизаци€та и автоматизаци€та на редица дейности съчетана с повишена квалификаци€ на работещите в телеком операторите отново върна растежа на нивата на заплащане.

Ќай-големите работодатели

¬ телекомуникационните компании, подали данни за класаци€та “ќѕ 100 2018, работ€т общо 11743 служители, или с над 1500 повече в сравнение с миналата година, при това въпреки липсата на данни за Bulsatcom.

ѕри » “ компаниите общи€т брой на служителите на участващите 103 фирми е 12181 при близо 16000 в миналогодишната класаци€. ќб€снението за тази разлика е липсата на данните за най-големи€т »“ работодател - √лобални€т център за изнесени услуги на HPE - HP Bulgaria Global Delivery Center, ко€то през 2016 г. имаше над 4300 служители. ѕо този начин BULPROS е »“ компани€та с най-многоброен персонал – почти 1100, следвана от развойните центрове на големите световни компании SAP Labs, Experian и Vћware. Ќа четвърто и пето м€сто са съответно HP Inc. Bulagria и Information Services, съответно с 540 и 505 служители.

—ред най-големите »“ работодатели 2017 година са още Datecs, Musala Soft, Sirma Group Holding, Borica, Telelink, ScaleFocus, STEMO, Luxoft Bulgaria и Nemetschek. ¬ тези 15 компании работ€т над 7300 специалисти, или близо 60 на сто от кадрите в тазгодишната класаци€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас