“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ематично приложение
бр. 1, 2018

08 авг
2018
 
 

ѕочти 4,5 млрд. лв. е пазарът на » “ и телеком услуги през 2017 г.

Ќай-големи са приходите от софтуер, 423 милиона евро е обемът на »“ износа

2033 прочитани€

ѕочти 4,5 милиарда лева са генерирали през 2017 г. от » “ системи и телекомуникационни услуги участниците в тазгодишното проучване » “ “ќѕ 100 2018. ѕостъплени€та от „чист“ »“ бизнес са около 2 милиарда лева, което е почти на нивото от класаци€та през миналата година, въпреки липсата на данни за най-гол€мата » “ компани€ – лидерът в предишните н€колко години HP Global Delivery Bulgaria Center. √ол€ма част от този бизнес на този център премина към новата компани€ DXC Technology,създадена след глобалното сливане на CSC и на отдела за корпоративни услуги на HPE. јко се елиминира „изкрив€ването“ от липсата на толкова гол€м играч, български€т » “ пазар бележи ръст от над 16,7 на сто спр€мо 2016 г. ѕоредна година на увеличение бележат и доставчиците на телекомуникационни услуги, общо около 2,5 на сто (отново без да се вземат предвид финансовите данни на четвърти€ най-гол€м оператор Bulsatcom). “ова означава ръст на цели€ » “ бранш (»“ компании и оператори) от почти 9,4 на сто.

Ќай-гол€ма »“ компани€ през тази година е Polycomp, следвана от още 2 български компании – производител€т на иновативна електроника Datecs и други€т гол€м дистрибутор – Solytron Bulgaria. “ѕрез тази година вид€хме че облакът и мобилните технологии са ежедневие за всеки, н€ма нищо екзотично в т€х. ƒобавената реалност, роботите вече навлизат в ежедневието (не в Ѕългари€ все още). Ќачинът на правене на бизнес се промени с тези технологии и реалностите в момента са други. Ќещата се промен€т много по-динамично, разчупват се стереотипите и само тези, които са смели и имат новаторски подход, могат да се развиват успешно. —м€там, че тези години са годините на бум на софтуерните разработки и това много €сно личи и в миналогодишната класаци€ на IDC. ѕотенциалът е в данните, които притежава вс€ка една фирма, в правилното им съхранение, достъпване и разчитане, нов тип бизнес интелигентност”, коментира директорът на Polycomp Ќадежда √енова.

Ѕизнесът със структурирани кабелни системи сви още повече обема си, като нови€т строителен бум в повечето големи градове у нас не може да компенсира липсата на големи обекти в «ападна ≈вропа, каквито специализираните в тази дейност компании изпълн€ваха допреди 2-3 години. ѕрез последните месеци обаче б€ха започнати нови мащабни обекти за бизнес центрове, които заедно с продължаващото изграждане на трети€ лъч на софийското метро ще осигур€т достатъчно работа за българските — — инсталатори. “ази година отчитаме лек спад с 11 на сто на износа на »“ продукти, услуги и технологии, но както и в останалите сегменти, това се дължи само на липсата на данни за HP GDCB. √енерираните от останалите участници 423 млн. евро е над 0,8 на сто от Ѕ¬ѕ на Ѕългари€.

Ћидерите

Oбщи€т обем на »“ приходи на 102 участника в тазгодишната класаци€ е точно 2 млрд. лв., а от „чист“ »“ бизнес са генерирани 1,94 млрд. лв., или точно 2% от Ѕ¬ѕ на Ѕългари€ за 2017 г. ¬ класаци€та за поредна година са включени данните на Allterco, публикувани в годишните отчети на компани€та и изпратени до Ѕългарската фондова борса. Ќови участници са големи компании като българското поделение на HP Inc. и Chaos Software, класирали се съответно на 13-о и на 20-0 м€сто в общото подреждане.

— най-гол€м годишен ръст на приходите тази година е дистрибуторът Clico Bulgaria с над 410% увеличение, следван от системни€т интегратор Lema Trading (+409%), GeleSoft (+230%), Upnetix (+152%), ADSYS (+115%), Zetta Systems (+105%), Accedia (+101%) и SpaceCAD, част от David Holding Group (+86%).

Ќай-динамично раст€щата фирма (среден ръст за последните 3 пълни финансови години) е Upnetix (31%), следвана от GeleSoft (+29,3%). ¬ челната десетка на най-динамичните компании са още DigiMark Studio, HP Inc., български€т офис на coBuilder International, Lema Trading, BULPROS, Accedia, S&T Bulgaria и Experian Bulgaria.

ѕо отношение на доходността на приходите (съотношение на счетоводната печалба към общите приходи) лидер тази година е ICOM (Viasat Technology с 22,3%), следвана от Borica (20,5%), Bright Consulting, Intelligent Systems Bulgaria и Daticum.

Ќай-ефективна компани€ е Polycomp с 1,6 млн. лв. средно на служител, следвана плътно от Solytron Bulgaria с 1,58 млн. лв. на служител. ¬ топ 5 на ефективните компании са Comparex Bulgaria, Clico Bulgaria и CAD R&D Progress Group. —редната ефективност на »“ фирмите е 164 хил. лв. на служител, или с 30 на сто повече от 2016 г.

ќбщата счетоводна печалба на » “ сектора е доста по-ниска тази година – 95,2 млн. лв., като лидерите по печалба са Datecs, Borica, Sirma Group Holding, SAP Labs Bulgaria, Chaos Software, VALI Computers, Polycomp, Solytron Bulgaria, Allterco и BULPROS.

—редното заплащане в » “ бранша през 2017 г. нараства с 5,8 на сто до 3005 лв., при 2842 лв. средно за 2016 г.

“елеком секторът

ќколо 2,5 на сто е общото увеличение на приходите на основните играчи на български€ телекомуникационен пазар през 2017 г., като общи€т оборот на участниците в тазгодишната класаци€та е почти 2,5 милиарда лева (1,28 млрд. евро). ѕри изключване на данните за Bulsatcom (ко€то не подаде информаци€ тази година), сравнение на оборота от операторски услуги за 2017 и 2016 г. от участниците в класаци€та показва ръст под 1%.,–азмерът на телеком пазара зависи предимно от представ€нето на трите големи оператора – Vivacom, A1 Bulgaria (доскоро Mtel) и Telenor Bulgaria, разшир€ващи все повече портфолиото си в посока облачни услуги за бизнеса и осигур€ване на съдържание. ќбщо 11850 служители работ€т в телеком компаниите, участващи в класирането, като средната ефективност (приходи на служител) за миналата година е много висока – над 210 хил€ди евро. —редното заплащане в сектора също нараства до над 1900 лв. (970 евро) на месец.

—поред доклада на  –— общи€т пазар на електронни съобщителни услуги в Ѕългари€ е спаднал през 2017 г. с 1,5% до около 2,44 млрд. лева. Ќай-гол€м е делът на пакетните услуги с над 885 млн. лева, като годишни€т ръст е впечатл€ващ – 12,9%, а делът им в общи€ пазар е надхвърлил 36 на сто. —амосто€телно предлаганите гласови телефонни услуги са генерирали 735 млн. лв., или 17 на сто по-малко, като мобилната телефони€ естествено има най-гол€ма тежест – 596 млн. лв., или 24 на сто от общите приходи. ѕреносът на данни и интернет достъпът са осигурили 20 на сто от приходи от електронни съобщителни услуги, или почти 488 млн.. лв. 10 на сто от постъплени€та се дължат на преноса и разпространението на радио и “¬ съдържание. ќбемът на сегмента „линии под наем“ е едва 23 млн. лв., или под 1%.

    »“ сегменти

  • ƒистрибуци€. — почти 13% повече са приходите на дистрибуторите на » “ продукти през 2017 г., като увеличението е по-гол€мо отколкото в предишните 2 години (съответно 10,6% 12,2%). ќбщи€т оборот на 19-те участника е 448,3 млн. лв. ѕървите 5 компании в подредбата са същите, като лидерът Polycomp стана и най-гол€мата » “ компани€ в тазгодишното проучване » “ “ќѕ 100 2018, а втори€т при дистрибуторите Solytron e на трето м€сто в общата класаци€. “ретата VALI Computers бележи впечатл€ващ 44% годишен ръст. „елната петица се допълва от Lancom Bulgaria и Datecs.

  • –азработка на софтуер. — близо 13% са скочили постъплени€та на компаниите от разработката на приложени€, софтуерни платформи, мобилни апликации. ќбщи€т обем на развойни€ бизнес на 40 участници в тазгодишната класаци€ е 436,6 млн. лева, докато миналата година 41 фирми генерираха общо 387 млн. лв. ѕървите две места са запазени с мощните развойни центрове на Vћware Bulgaria и SAP Labs Bulgaria, на м€стото на CSC Bulgaria, ко€то от миналата година преминава през процес на трансформаци€ заради сливането с бизнеса за корпоративни услуги на HPE, излиза нови€т участник Chaos Software. —воите места запазват и водещите разработчици MM Solutions, Musala Soft (с 25% ръст) и Sirma Group Holding. ¬ челната десетка са още Luxoft Bulgaria, ScaleFocus, BULPROS и Software AG DCB.

  • —истемна интеграци€. Ќад 17,5% скок на постъплени€та отчитат през 2017 г. системните интегратори у нас, като той напълно компенсира необичайни€ за този бизнес спад от 6% за 2016 г. Ќарастване на проектни€ бизнес през 2017 г. показва €сно, че дигитализаци€та на българските предпри€ти€ напредва с бързи темпове, като доказателство са редица интересни проекти в различни индустриални сегменти – от банките и промишлеността, през търговските вериги и фармаци€та до телекомуникационните оператори и медиите. Ѕро€т на компаниите, докладвали приходи от системна интеграци€ за класаци€та » “ “оп 100 -2018, се запазва (39 при 38 м.г.), но общите постъплени€ от проектен бизнес през 2017 са скочили до 384 млн. лева, или със 17,5% повече. ѕрави впечатление увеличени€ с една пета проектен бизнес на несмен€еми€ лидер в класаци€та Telelink. „—ъставът“ на първата петица се запазва – STEMO, Kontrax, Lirex BG и BULPROS, като 26% ръст на Kontrax изстрелва компани€та на 3 м€сто при интеграторите.

  • јутсорсинг. ќбщо 136 милиона лева е оборотът на пазара на изнесени и облачни услуги на компаниите, подали данни за класаци€та » “ “ќѕ 100 2018. “ова означава 64% по-малко от постигнатите през 2016 г. близо 380 милиона лева. ќб€снението за срива е липсата на данни за глобални€ център Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center, който през последните години неизменно бе начело не само при компаниите, предостав€щи изнесени »“ услуги, но и в ц€лостната класаци€ » “ “ќѕ 100. 22 компании са декларирали приходи от тази дейност за 2017 г., като бизнесът на почти всички участници бележи съществен ръст. Ќачело е българското поделение на HP Inc., а BULPROS затвърждава втората си позици€ с над двукратен скок на постъплени€та от изнесени услуги. “ретото м€сто отново е за ProxiAD Bulgaria, ко€то усп€ва да увеличи бизнеса си с услуги за клиентите на компани€та в чужбина с над една четвърт. ¬ челната петица са още Questers Bulgaria, следвана от Direct Services. ¬ “оп 10 са още познати имена като Lirex BG, Sirma Group Holding и TSD Services, както и новите участници в класаци€та Stone Computers и ICOM.

  • ѕродажби на готов софтуер. ќбщо 32 фирми са генерирали през 2017 г. приходи от продажба на софтуерни пакети и лицензи, или с 8 повече от миналата година. —ред новите участници е Ciela Norma, като това е една от причините общи€т оборот от този бизнес да скочи с 23 на сто до малко над 62 млн. лв. √одишното нарастване за участниците в класаци€та е още по-гол€м – над 28%.

  • ’ардуер. — 24,7 повече са докладваните приходи от доставки на хардуер през 2017 г., сочат да финансовите данни на 55 компании, получени в редакци€та за състав€не на класаци€та » “ “оп 100 за миналата година. ќт подсекторите най-гол€м е ръстът оборотите от доставки на комуникационно оборудване (от неоператорски клас) – 44% и от собствено производство – 24,4%. ќбщи€т обем на продадените хардуерни, комуникационни устройства, офис оборудване и собствени продукти за 2017 г. е 482,3 млн. лв. “ова е с 24,7 на сто повече спр€мо отчетените за 2016 (т.е. в класаци€та » “ “оп 100 2017). «а поредна година Datecs е на първо м€сто с 20,5% ръст. Ќа второ м€сто отново е STEMO, а на трето VALI Computers. „елната петица на най-големите хардуерни компании допълват Telelink и Kontrax.

  • «а мрежови€ бизнес 2017 е поредната по-трудна година за компаниите, фокусирани върху комуникационни решени€ и проекти, като общи€т оборот от този бизнес у нас се запазва на нивото на сравнително слабата 2016 г. ќбщите приходи на компаниите от продажба на комуникационни продукти, реализаци€ на комплексни системи, включващи интегрирани мрежови решени€, и изграждане на структурирани кабелни системи, са почти 84,4 млн. лева, или с 1,3 на сто повече от постигнатото година по-рано.

-  онсултации. ќбщо 28 компании са декларирали консултациите за сво€ основна дейност през 2017 г. при 25 за миналогодишното издание на класаци€та » “ “ќѕ 100. ќбщи€т оборот е над 71,8 млн. лева при „едва“ 44,6 млн. лв. за 2016 г. Ћидер за поредна година е Experian Bulgaria, следвана Balkan Services, Accedia, Quality House и Sirma Group Holding.

- ќбучени€. ѕостъплени€та на пазара на специализирани обучени€ тази година не усп€ да надхвърли 5 млн. лв., като общо 19 компании усп€ха да генерира около 4,9 млн. лв. за 2017 г., или 13% по-малко от предишната, 2016 г. ѕървата петица и тук се запазва – водач е New Horizons Bulgaria, следвана плътно от ITCE, а в топ 5 на »“ обучени€та са Service Centrix, Microinvest и Quality House.

- »“ »знос. 65 компании в тазгодишната класаци€, са изнесли »“ продукти и услуги за близо 423 евро. ¬одещ е родни€т производител на електроника Datecs, следван от българси€ офис на Vmware, следван от друг развоен център на международен гигант – SAP Labs. „етвърти€т най-гол€м »“ „износител“ е BULPROS, а челната петица се допълва от Experian. ¬ челната десетка са още българското поделение на HP Inc., Chaos Software, MM Solutions, Sirma Group Holding и Luxoft Bulgaria.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас