Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
07 авг
2018
 
 

Разновидност на WannaCry спряла производството на TSMC

Софтуер на външен доставчик отворил вратата за криптовируса, компанията въвежда изцяло автоматизирани процедури за сигурност

1747 прочитания

Както computerworld.bg вече писа, през уикенда производителят на чипове TSMC съобщи, че някои от неговите производствени предприятия трябва да бъдат затворени заради вирус, който е заразил системите на компанията. Докато някои от тях успяха да възобновят работата си бързо, други останаха извън строя в продължение на един ден. Във вторник, от TSMC разкриха, че вирусът е бил вариация на WannaCry, а Bloomberg съобщи, че компанията е възобновила 100% от операциите си, но се очаква да има закъснения при доставките.

Прочетете още: Водещ производител на чипове спря работа заради вирус

Самият вирус е достъпил системата, след като външен доставчик е инсталирал заразен софтуер, без преди това да го сканира за вируси. Впоследствие вирусът се разпространява, засягайки съоръженията в Тайнан, Хсинчу и Тайджун. Изпълнителният директор на компанията - C.C. Вей - не коментира потенциалното въздействие на вируса върху клиентите, нито пък откъде произхожда злонамереният софтуер или как е преодолял протоколите за сигурност. “Ние сме абсолютно изненадани и шокирани. Преди сме инсталирали десетки хиляди софтуерни инструменти, но това е първият път, когато се случва подобно нещо”, коментира единствено Вей.

В отговор на създалата се ситуация занапред TSMC ще промени процедурите си за сигурност. "Разбрахме, че не е възможно хората да не правят грешки, така че сега създаваме нов механизъм, който скоро ще бъде включен онлайн. Той не изисква човешка намеса", разкрива още изпълнителният директор на производителя на чипове, които работят с компании като Apple, AMD, NVIDIA и Qualcomm.

Припомняме ви, че WannaCry се разпространи мълниеносно из световната мрежа миналата година, като удари стотици хиляди компютри в над 150 държави. Някои от компаниите и групите, които станаха жертва на вируса, са Боинг, Рено, Хонда, FedEx и Националната здравна служба на Обединеното кралство.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас