Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
07 авг
2018
 
 

Екзоскелетни жилетки подпомагат работата на конструкторите на Ford

Новите устройства не увеличават силата, а издържливостта на работниците на поточните линии в 15 завода на компанията

1870 прочитания

Хората продължават да конструират автомобили. Въпреки че видеоклиповете на гигантски роботи, сглобяващи коли, са истинска атракция в интернет, хората продължават да са важна част от този процес. Повтарящите се действия, обвързани с физическо натоварване, обаче често водят до поява на хронични травми. Затова и автомобилният гигант Ford предлага екзоскелетни жилетки на своите служители в 15 монтажни завода по целия свят.

Прочетете още: Новите технологии на Volvo ще позволят на шофьорите да спят по време на път

EksoVests, създадени от Ekso Bionics, са механични устройства, които не разполагат с мотор или батерии, за да направят човек по-силен, но осигуряват пасивна помощ за ръцете на служителите при натоварвания между два и осем килограма. Когато човек тръгне да вдига определен товар нагоре, жилетката подсигурява допълнитрелна устойчивост на ръцете – колкото по-високо стигат те, толкова повече помага системата. "Това не е укрепител на силата, а на издръжливостта", коментира пред Engadget Марти Сметс, технически експерт на Ford, отговарящ за човешките системи и виртуалното производство.

Ford тества жилетката в два завода в района на Диърборн, Мичиган през последните 16 месеца и по думите на Сметс, благодарение на успеха на това проучване, в рамките на което служителите са използвали жилетката по време на 86% от смяната, автомобилният производител решава да използва екзоскелета в 15 монтажни завода по целия свят.

Сметс обръща специално внимание, че жилетката се използва само от малка част от монтажната линия. В крайна сметка, в рамките на 15-те монтажни завода се използват общо 75 устройства, което не е никак много. "Към днешна дата това е само пасивен скелет за укрепване на горната част на ръката, който помага при работа над главата", коментира Сметс, като отбелязва, че това е само началото.

Като цяло, Ford гледат на екзоскелетните жилетки като на дългосрочна инвестиция. С пускането им в употреба, макар и в малък мащаб, компанията е в състояние да създаде цялостна система, която може да бъде доразработена едновременно с узряването на технологията. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас