Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
05 авг
2018
 
 

Малък чип на Google е с голям потенциал за IoT пазара

Google обяви чип и софтуер, който може да трансформира корпоративния IoT пейзаж и изравнява шансовете на Google с конкуренти като Amazon и Microsoft.

1815 прочитания

Google направи две големи кракчи – една в хардуера и втората в софтуера – с които разширява си в областта на анализите и машинното обучение в периферните мрежи и дори в отделни IoT устройства, така че те да се справят по-добре с данните, генерирани от нарастващия брой IoT устройства, заяви компанията на своята конференция Cloud Next.

Като първа стъпка Google разширява функционалността на своята софтуерна платформа Cloud IoT към периферните мрежи. Втората е тънък и малък чип, който може да бъде интегриран в самите IoT устройства и да обработва данните, които те събират, преди да ги предадат към сървъра.

Периферните изчисления (Edge computing) описват архитектура, в която специализиран компютър се поставя съвсем близо до крайните IoT датчици, за да осъществява анализи и обработка на данните от тях. Това става все по-популярен модел за разгръщане на Интернет на нещата, особено в сценарии на употреба, при които имат строги изисквания за латентността. Техническите предимства на периферните изчисления са вторични, казва Кристиан Рено, директор проучвания на IOT в 451 Research.

Прочетете още: Alphabet със сериозен ръст през второто фискално тримесечие на 2018 г.

Много по-важен е човешкият фактор, мениджърите на инсталациите от оперативни технологии (на ниво фабрична зала, паркове от превозни средства и други), които смятат, че възползването от IoT технологиите е по-трудно, ако важната функционалност за управление и анализи бъдат преместени в облака, дори той да е частен, на самата организация. Google предоставя своя софтуерен IoT пакет на периферните устройства и по този начин премахва сериозна бариера за навлизане в областта на Интернет на нещата.

Освен това така предложението на Google съответства на тези на конкуренти като Microsoft и Amazon, които вече пуснаха своите IoT платформи за периферията. Позициите на Google могат да бъдат подсилени от чипа, обявен на конференцията Cloud Next. Наречен Edge TPU, той ускорява машинното обучение чрез AI софтуера на компанията TensorFlow.

Google Edge TPU e много по-малък от 1-центова монета

 

Google Edge TPU e много по-малък от 1-центова монета

Edge TPU е специализиран чип, който е по-малък от монета и е проектиран специално да стартира моделите за машинно обучение TensorFlow Lite на Google. Идеята е IoT устройствата да се използват за генериране на смислени прозрения и прогнози.

Google каза, че чипът може да се използва за осигуряване на прогнозна поддръжка, засичане на аномалии, машинно зрение, роботика и гласово разпознаване. Разработчиците, които искат да тестват чипа по-рано, могат да кандидатстват за мостра на сайта на Google.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас