Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
01 авг
2018
 
 

Нови дела заплашват Facebook заради скандала с Cambridge Analytica

Близо 1,1 милиона потребители могат да се окажат ищци по различни съдебни искове срещу най-голямата социална мрежа

1184 прочитания

Проблемите на Facebook около скандала с Cambridge Analytica далеч не са приключили, въпреки че излязоха от първите страници на вестниците, а поредният иск срещу компанията вече е на път към съдебната зала. Изданието Wired съобщи в сряда, че група жители на Обединеното кралство са се обърнали към най-голямата социална мрежа с писмо, описващо много случаи, в които интернет гигантът не успява да защити поверителността на личните данни на своите потребители, и искат отговори на списък с въпроси. Представяни от адвокатска кантора Irvine Thanvi Natas Solicitors, гражданите, чиито данни също са станали достояние на Cambridge Analytica, заявяват, че ако техните въпроси не получат отговори в рамките на 14 дни, ще предприемат правни действия.

Прочетете още: Apple спечели 538,6 милиона долара в дело срещу Samsung, но може да загуби много повече

В писмото, което е с обем 27 страници, се твърди, че Facebook нарушава Закона за защита на данните на Обединеното кралство, което би могло да даде право на обезщетение на десетките ищци. Жалбоподателите искат по-задълбочени отговори на въпросите за това кой има достъп до данните им, както и какво се случва с тях впоследствие. Според адвоката на групата, Рави Наик, ако не получат адекватни отговори, те биха могли да имат право на обезщетения. "Хората трябва да осъзнаят, че правата, свързани с лични данни, са реални и има механизми за тяхното прилагане", коментира той пред Wired.

Писмото, предхождащо съдебния иск, е първата стъпка в един мащабен процес, който в крайна сметка може да включи като ищци около 1.1 милиона граждани на Обединеното кралство. В понеделник, група, наречена Fair Vote UK, обяви, че завежда свое собствено съдебно дело срещу Facebook заради “широкомащабни нарушения на споразумението между компанията и нейните потребители". По-рано този месец бюрото на комисаря по информацията на Обединеното кралство пък наложи на Facebook глоба от 500 000 паунда (над 656 000 долара) заради липсата на адекватна защита на личните данни по отношение на скандала Cambridge Analytica.

Междувременно, компанията продължава да бъде изправена пред редица съдебни дела и разследвания в САЩ.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас