Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
31 юли
2018
 
 

Държавни органи в САЩ бяха атакувани със заразени компактдискове

1225 прочитания

Няколко държавни учреждения в САЩ получиха по пощата загадъчни пратки, съдържащи компактдискове със зловреден софтуер, написан на Visual Basic. Съпровождащите ги писма пък изглеждат така сякаш са писани от човек, който не знае английски език. Съдейки по пощенските марки подателят на пратките е на територията на Китай.

Дискове са били получени в регионални служби на държавния архив, исторически общества, както и в културни ведомства в различни щати.

Държавни органи в САЩ  бяха атакувани със заразени компактдискове

Според експерта по информационна сигурност Браян Кребс Федералният център за обмен и анализ на информация (Multi-State Information Sharing and Analysis Cente) с пуснал негласно предупреждение за заплахата. Мащабът и реалните последствия от нея обаче са спорни.

Вредоносните пратки изглеждат съмнителни. Те оставят впечатление, че човекът написал писмото на практика не знае английски. Допълнително, компактдисковете са отдавна остарял носител на информация. Налице е обаче съвсем реална вероятност някой от чисто любопитство да поиска да види какво е записано на получения диск.

Тук обаче съществува и още един фактор. Той е свързан с това, държавните организации по традиция са по-консервативни и дори ретроградни по отношение на носителите на информация. 

Преди 15-ина години например NASA търсеше чипове Intel 8086 и 8-инчови флопи устройства за компютри, осигуряващи поддръжката и работата на космическите совалки.

През 2016 г. пък стана ясно, че Пентагонът все още използвал компютър на IMB от 70-те години на миналия век за основа на своята автоматизирана система за управление на стратегическите войски.

В този смисъл зад една подобна, изглеждаща на пръв поглед неумела и наивна, атака може да стои съвсем сериозен замисъл.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас