Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
31 юли
2018
 
 

Еврокомисията даде зелена светлина на сделката между чешката PPF и Telenor

Очаква се одобрението и на КЗК, която вече спря една от сделките на PPF за NOVA Broadcasting Group

1851 прочитания

Европейската комисия одобри сделката за придобиване на мобилните операции на Telenor Group в 4 страни от Централна и Източна Европа, включително България, от инвестиционна компания PPF Group. Антимонополният орган на ЕС заяви, че сделката няма да доведе до нарушаване на конкуренцията.

Сделката бе обявена през март, като общата стойност на продаваните активи бе оценена на €2,8 милиарда, включително мобилните оператори на Telenor Group в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и Telenor Common Operation, която отговаря за мрежата и ИТ бизнеса на норвежката група в региона.

Прочетете още: КЗК спря сделката на MTG за Nova Broadcasting Group

ЕК отбеляза, че PPF притежава мобилни активи в Централна и Източна Европа, включително O2 Чешка република, но въпреки това споразумените с Telenor не предизвиква притеснения за нарушаване на конкуренцията.

„На първо място, (сделката) не води до хоризонтални припокривания, тъй като дейностите на компаниите са на различни територии, където те държат съответните телекомуникационни лицензи, пише в изявлението на комисията. - Освен това комисията смята, че вертикалните връзки между пазарите за услуги на дребно, мобилни и фиксирани телекомуникационни услуги, които ще се осъществят след транзакцията, също няма да доведат до проблеми“

За Telenor Group продажбата съответства на стратегията й за опростяване на бизнеса, като групата се фокусира върху ключови активи в Скандинавия и Азия, а инициативите за дигитализация на групата се стремят да подобрят ефективността и да намалят разходите.

Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополните органи на четирите страни в региона, две от които не са част от ЕС. В България Комисията за защита на конкуренцията също трябва да се произнесе, като наскоро тя спря друга сделка на PPF Group за изкупуване на NOVA Broadcasting Group от шведската медийна група MTG. Смята се, че един от необявените мотиви на антимонополната комисия за спиране на тази сделка е именно придобиването на мобилния оператор Telenor България от PPF Group.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас