Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
24 юли
2018
 
 

Руски хакери с продължителна кампания срещу доставчици на комунални услуги в САЩ

Според Министерството на вътрешната сигурност атаката е започнала през есента на 2016 г. и продължава до днес

1393 прочитания

През миналата година, руски хакери са проникнали в контролните помещения на американските компании за комунални услуги, достигайки до точка, в която биха могли дори да поемат голяма част от контрола, съобщи The Wall Street Journal. В доклада се цитират служители от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS), които потвърждават, че хакери, спонсорирани от определена държава и доскоро известни като Dragonfly или Energetic Bear, са получили достъп до предполагаемо защитени мрежи, което им позволява да нанесат сериозни щети на цялата система.

Прочетете още: Здравните дании стават все по-ценни за хакерите

Според DHS продължителната руска кампания е засегнала "стотици жертви", а някои компании може дори да не знаят, че са били компрометирани, тъй като атаките са базирани на пълномощията на действителните служители, което прави изключително трудно идентифицирането на евентуален неправомерен достъп. Предполага се, че кибератаката е започнала през пролетта на 2016 г. и продължава до днес.

Въпреки това, макар че потенциалните последствия от тези атаки могат да бъдат сериозни, някои експерти твърдят, че конкретните рискове не са по-големи от тези, преди намесата да бъде открита. След подобно разкритие през миналата година, изпълнителният директор на доставчика на решение за киберсигурност Dragos - Робърт М. Лий – написа: “Нашите противници са още в началото на пътуването си, което трябва да причини сериозни смущения в нашата електропреносна мрежа, а не на финалната права”.

След последните новини за нова намеса в Русия, Лий се обърна към Twitter, за да подчертае, че предупрежденията за подобни заплахи може да са важни, но голяма част от езика, използван при съобщаването им, "не е полезен и често подвеждащ". 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас