Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
24 юли
2018
 
 

Alphabet със сериозен ръст през второто фискално тримесечие на 2018 г.

Въпреки глобата, която ЕК наложи на Google, резултатите на компанията майка дават поводи за оптимизъм

1120 прочитания

Във вторник, само седмица след като Европейската комисия (ЕК) наложи на Google глоба в размер на 5,04 милиарда долара във връзка с нарушенията на антитръстовите правила около операционната система Android, компанията майка на най-голямата търсачка - Alphabet – представи финансовия си отчет за изминалото тримесечие. Основният извод от него е, че, независимо дали глобата ще бъде включена в общата сметка или не, Alphabet отново се радва на добри резултати.

Общият приход на компанията през второто тримесечие възлиза на 32,7 млрд. долара, което представлява увеличение от 26% спрямо същия период на 2017 г. Съвпадение или не, но по същото време на миналата година Google също трябваше да плаща глоба, наложена им от ЕС, така че и в двете тримесечия отчетените приходи са доста по-малки, отколкото компанията генерира всъщност. Затова и печалбите на Alphabet за второто тримесечие на 2018 г. - 3,2 млрд. долара - представляват спад от около 10% в сравнение с 3,5 милиарда долара, които организацията отчете миналата година.

 

Прочетете още: Облачният бизнес на SAP отчита двуцифрен ръст на оперативната печалба

Естествено, от Alphabet представят тази информация в моментния контекст, като и в двете години – 2017 и 2018 - отбелязват приходи и печалба за второто тримесечие, изключвайки наложените им глоби. За тази година компанията успява да увеличи стабилно печалбата си, преди да трябва да заплати наложената санкция. Ако не беше рестрикцията на ЕС, компанията майка на Google е щяла да спечели почти 7,9 млрд. долара през изминалото тримесечие, при 6,9 през същия период на 2017 г. и 4,9, през 2016 г.

В другите бизнес сегменти на Alphabet, които от компанията не посочват поотделно, приходите се покачват с 49% в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. и достигат 145 млн. долара, но загубите също са се увеличили - с 16% - като достигат 732 млн. долара. Това обаче едва ли е особен проблем за Alphabet, тъй като надали компанията очаква бърза възвръщаемост от тях.

Не на последно място, сегментът "Други приходи" на Google, който включва Play Store, продажби на хардуер и различни други продукти, фокусирани върху потребителите, също бележи значителен ръст – 37% в сравнение с миналата година – и достига до 4,4 млрд. долара приходи.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас