“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ехнологии
23 юли
2018
 
 

»зкуствени€т интелект може да ни спаси от фалшивите стоки

‘алшификаторите ще използват AI средства, за да подправ€т по-добре, смарт предпри€ти€та, за да отговор€т на удара

1392 прочитани€

ѕоловин трилион долара. “ова е приблизителната сума, ко€то производителите на подправени стоки печел€т, продавайки най-различни „неоригинални“ продукти. ќколо 2,5% от световната търгови€ е с фалшифицирани стоки.

—јў са най-засегнати от разпространението на подправени стоки, като щатски марки са пострадали най-сериозно – през 2013 г. около 20% от загубите от нарушена интелектуална собственост е на американски компании.

 огато хората си мисл€т за фалшификати, те обикновено ги свързват с чанти на Louis Vuitton, продавани от улични сергии (на цена често под 10% от истинските). Ќо фалшивите продукти включват също корпоративни решени€, както и масови потребителски стоки.

ѕрочетете още: ”правл€ващите .ею домейна ще си сътрудничат с ћеждународната коалици€ срещу фалшификации

—ъщевременно фалшификатите могат и да убиват. «аради фалшиви лекарства и алкохолни напитки вс€ка година умират хил€ди хора. —поред оценки на —ветовната здравна организаци€ около 10 на сто от всички фармацевтични продукти, продавани в страни с ниски и средни доходи, са „нестандартни“ или направи фалшиви.

ѕроблемът се разраства. —поред ћеждународната асоциаци€ на търговските марки (INTA) и ћеждународната търговска камара стойността, ко€то ще загуб€т страните през 2022 г., ще достигне $2,3 трилиона, т.е. почти пет пъти повече отсега.

 

» н€кои фалшификати са страхотни

Ќай-гол€мата и най-опасната тенденци€ за фалшифициране, според изпълнителни€ директор на Entrupy ¬идиат Ўринивасан, е използването на изкуствен интелект (AI) за създаването на по-добри фалшификати - по-добри фалшиви продукти, фалшиви пари, фалшиви реклами, фалшиви уеб сайтове и фалшиви новини. (Entrupy е лидер в откриването на фалшификати на базата на AI, като технологи€та на фирмата е използвана, за да се посочи, че чантата на Louis Vuitton на снимката по-долу е истинска.)

Entrupy е лидер в откриването на фалшификати на базата на AI, като технологи€та на фирмата е използвана, за да се посочи, че чантата на Louis Vuitton на снимката по-долу е истинска.)

Ќай-добре се разбира използването на изкуствен интелект за фалшифициране при видеоклипове. Deepfakes (или видеоклипове, които убедително добав€т лицето на един човек към т€лото на друг) използват задълбочено обучение, симулирани невронни мрежи и големи масиви от данни, за да създадат убедителни фалшиви видеоклипове. ѕрез €нуари бе стартирано приложението FakeApp, което дава възможност на всеки потребител лесно да създаде видео с разм€на на лица.

ѕодобна технологи€ ще се използва все по-често, за да се създадат по-добри луксозни стоки. «а да опростим об€снението, фалшификаторите ще „подават“ атрибутите на истинските продукти в система с изкуствен интелект, ко€то ще избира материалите и ще насочва производствени€ процес така, че да се постигне по-убедителен резултат.

 

»зкуствени€т интелект в помощ на производителите

» тъй като фалшификатите стават все по-убедителни, те в крайна сметка ще достигнат до такова съвършенство, че експертите трудно ще различават истинското от фалшивото.

«атова н€кои компаниите вече предлагат усъвършенствани решени€ на предпри€ти€ и глобални марки. Entrupy, както и Red Points, Cypheme и н€кои други играчи, са се специализирали в сравните евтината идентификаци€ на големи количества фалшиви продукти. “ези компании предлагат технологии, които анализират материалите, цветовете, пакетирането и други атрибути, за да посочат фалшивите стоки.

IBM Research е разработила т.нар. Crypto Anchor Verifier, който представл€ва базиран на изкуствен интелект детектор на фалшификати, който използва блокчейн и работи върху смартфон. «а да го използвате, правите снимка на даден продукт, след това приложението започва сравн€ване на тази снимка с базата данни в блокчейн книгата, за да определи неговата автентичност. “ази база данни ще съхран€ва снимки на автентични стоки, предоставени от компаниите, които ги произвеждат.

“ехнологи€та е базирана на иде€та, че всеки обект, включително продуктите, има отличаващи се оптични параметри, които могат да бъдат идентифицирани от изкуствени€ интелект. “ези параметри са в областта на текстурата, цвета и материалите на продуктите. IBM твърди, че технологи€та може да се използва за вс€какви стоки - от диаманти до банкноти и от вино до лекарства.

‘алшивите стоки са навс€къде. ƒори проверени доставчици като Amazon продават огромен брой фалшифицирани стоки, включително при поръчки, изпълн€вани от Amazon. ÷ели€т модел за онлайн търгови€ дава възможност за продажба на фалшификати. —траниците и подробностите за продуктите са публични и могат да се репликират. ј мащабът на търгови€та прави почти невъзможно проверката на всички продукти.

ƒокладът за борба с фалшивите стоки (Counterfeit Report - TCR), чийто автори работ€т с производители на маркови издели€, твърди, че от май 2016 г. досега в Amazon са открити около 58 000 фалшиви продукти. ќколо 35 000 продукта са премахнати от сайта след откриването им. » все пак тази организаци€ провер€ва само за фалшифицирани версии на марките, които представл€ва. “ова означава, че в Amazon са налични много повече фалшиви стоки

Amazon използва технологии за машинно обучение заедно, както и редица софтуерни инженери, учени, програмни мениджъри и дори следователи в сво€та програма Brand Registry. —поред компани€та тази програма може да премахне около 99% от нарушени€та. ћного марки обаче не са част от този регистър.

 итайски€т електронен гигант Alibaba е създал съюз, наречен Big Data Anti-Counterfeiting Alliance, в който участват 20 международни марки. »нициативата използва изкуствен интелект, за да засече за съобщени от потребителите недостатъци в продуктовите списъци и в оценките на продуктите.

 итайското правителство дори подкрепи атестационен център за решаване на проблема с фалшифицираните продукти в страната. ѕекинска компани€ създаде приложение, наречено Smart Detective, което използва изкуствен интелект за оцен€ване на луксозни стоки. ѕриложението в момента се съсредоточава върху куфари и портмонета, но се разработва и способност за оценка и на бижута.

 лючов елемент за добрата работа на тези системи е потайността. —пецифичните критерии, използвани за посочване на фалшиви€ продукт, се паз€т в дълбока тайна, като те посто€нно се промен€т, за да „изкарат от равновесие“ фалшификаторите.

 

»зкуствени€т интелект не може се справи с фалшивите снимки и видеофайлове

—лед€т се всички видове подправ€ни€: продукти, опаковки, съдържание, подписи, пари в брой. Google представи наскоро на сво€та конференци€ за предприемачи инициатива, наречена Duplex, ко€то показа, че изкуствени€т интелект може да доведе до убедително телефонно комуникаци€.

√енерираните с помощта на изкуствени€ интелект фалшиви видеофайлове, са много обезпокоителни. “е създават фалшиви новини чрез видео, прав€т фалшиви разследвани€ с цел пропаганда и дезинформаци€, които са много мощно средство и много хора им се довер€ват. √ол€ма част от дезинформаци€та има политически цели, но все повече т€ се използва и в бизнеса.

—ъщите AI технологии, които създават тези фалшиви видеофайлове, могат да се използват и за разкриването им.

јмериканските военни финансират програма, ко€то да намери начин да посочи тези „deepfake“ видеоматериали, както и друго фалшиво съдържание, създадено с помощта на изкуствен интелект. ¬оенната агенци€ DARPA обедин€ва усили€та на световни експерти, като те ще се състезават кой ще създаде най-убедителните фалшификати и кой ще може да създаде най-добри€т AI инструмент за посочването им.

Ќе само ѕентагонът хвърл€ усили€ в тази област. ”чени от “ехнически€ университет в ћюнхен са създали системи за задълбочено обучение, ко€то може автоматично да посочи видеофайлове тип „deepfake“. » други организации са се заели с подобни проучвани€. «а съжаление посочването на фалшивите видеофайлове н€ма да помогне за пром€на на общественото мнение. Ќе технологи€та е проблемът, а хората.

ƒа кажем, че руското правителство създаде фалшиво видео, за което твърди, че е истинско ўатското правителство об€в€ва, че е използвало изкуствен интелект, който е определил, че това е фалшиво. ј с всички тези пропагандни фалшиви новини, които изникват отвс€къде, „образованите“ зрители ще тр€бва да решат на кого да пов€рват. „Ќеобразованите“ зрители често се възмущават от фалшиви видеофайлове, без да зна€т или дори да се притесн€ват за произхода им.

ќще по-лошо – истински видеозаписи ще бъдат наречени фалшиви от виновните и от пропагандните ведомства.

¬ кра€ на краищата обществото ще заключи, че на нищо не може да се в€рва, така че целта на дезинформаци€та ще бъде постигната, без значение каква технологи€ се използва.

“ака че технологи€та на ѕентагона ще помогне на американски правителствени служители, дипломати и шпиони да различат реалното от фалшивото, но т€ н€ма да може да изчислие ефективността на пропагандните фалшиви новини.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас