Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
23 юли
2018
 
 

Qualcomm е разочарована от проточилото се разследване на ЕК

Компанията Icera, заради която Еврокомисията започна разследване на Qualcomm преди 9 г., отдавна излезе от бизнеса

1308 прочитания

Qualcomm изрази разочарованието си от продължаващото ценово разследване на Европейската комисия, включващо бившия конкурент Icera, след като получи от регулатора ново решение за възражение.

Щатският производител на чипове заяви, че нейните практики са „пропазарни“ и подчерта, че разследването е продължило твърде дълго, а въпросният конкурент отдавна е излязъл от бизнеса.

Прочетете още: Broadcom вдигна офертата си за Qualcomm на $120 млрд.

Възраженията на Qualcomm се отнасят до разследването на ЕК дали компанията е продава определени чипсети за UMTS, използвани в 3G устройства, на цени под себестойността, с намерението да „изхвърли от пазара“ Icera.

„Разследването, което тече вече девета година, се отнася до евентуални нарушения в периода 2009 до 2011 г., и то за конкурент, който няколко години по-късно избра да се оттегли от пазара по причини, несвързани с Qualcomm“, заяви главният юристконсулт и изпълнителен вицепрезидент на Qualcomm Дон Розберг.

Той добави, че компанията е разочарована, че случаят продължава да се разследва и ще тя веднага ще подготви своя отговор до ЕК.

Допълнителното решение на комисията, изпратено миналата седмица до компанията, се фокусира върху определени елементи от теста „цена/разходи“, прилаган от ЕК за определяне на разликата между себестойността и цените, на които е продавала Qualcomm.

Qualcomm е заплашена от глоба в размер на над 10% от глобалните й приходи, ако разбира се, вината й бъде доказана.

През миналия месец Qualcomm поиска от Еврокомисията да намали или да премахне изцяло глобата, която й бе наложена заради споразуменията й с Apple, цитирайки грешки в решението.

Qualcomm бе наказана със сериозна глоба от $1,2 млрд. през януари, след като Еврокомисията реши, че компанията е плащала на Apple да използва само нейни чипове в своите iPhone и iPad, като с този ход е злоупотребила с доминиращата си позиция.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас