Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
20 юли
2018
 
 

КЗК спря сделката на MTG за Nova Broadcasting Group

Решението ще попречи на шведската компания да се изтегли от България, след като напусна целия регион.

1633 прочитания

Шведската компания Modern Times Group (MTG) получи неочакван удар в България. Преди 5 месеца тя успя да се договори с чешкия фонд PPF Group да продаде притежаваната медийна компания Nova Broadcasting Group за €185 млн. Вчера обаче сделката бе блокира от антимонополната комисия КЗК.

Комисията обяви през юни, че започва задълбочено проучване на продажбата, като се очакваше одобрението да бъде формално и да бъде дадено бързо, пише сайтът Broadband TV News, който активно следи пазарът на телевизионни услуги в региона. Мотивите за решението са, че придобитото дружество ще има съществени предимства спрямо останалите доставчици, въпреки че досега PPF Group няма никакви медийни интереси в България.

Прочетете още: Telenor Group продаде бизнеса си в Централна и Източна Европа на PPF Group за 2,8 милиарда евро

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период. Тази стъпка вероятно ще бъде предприета от MTG, но без съмнение то е удар по плановете на шведската компания. Продажбата на Nova Broadcasting Group бе последния ход в стратегията й да се оттегли от телевизионния пазар в Централна и Източна Европа. Първо тя напусна Украйна и Русия, а след от балтийските страни и Чешката република. Преориентирането на бизнеса й през последните 2 – 3 години е факт, затова тя няма причини да остава в България, коментира Крис Дзиадул, който следи този пазар.

Той добавя, че КРС може да блокира още една сделка на PPF Group, която изчаква европейско решение за предложеното придобиване на бизнеса на Telenor в 4 източноевропейски страни, включително в България.

Получаването на регулаторно одобрение често не е гладък процес. По-рано тази година UPC не успя да го получи за споразумението за изкупуване на Multimedia в Полша. Групата CME също не успява да продаде своите активи в ТВ компании в Хърватска и Словения в сделка, обявена преди повече от година.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас