Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
19 юли
2018
 
 

ЕС наложи глоба от 4,3 млрд. евро на Google

1577 прочитания

ЕС наложи глоба от 4,3 млрд. евро на Google

Европейската комисия (ЕК) наложи рекордна глоба от 4,3 млрд. евро на технологичния гигант Google, защото се е възползвал от доминиращата позиция на своята операционна система Android.

Тригодишното разследване на ЕК установява, че базираната в САЩ компания е изисквала от производителите на устройства да инсталират приложенията на Google, което е довело до изключване на конкурентите.

Според Европейската комисия от 2011 насам технологичната компания е налагала незаконни ограничения върху производителите на Android устройства и операторите на мобилни мрежи, за да затвърди своята доминираща позиция като интернет търсачка. Сега Google трябва да прекрати тези действия в срок от 90 дни или ще трябва да плати глоби до 5% от средния световен дневен оборот на дружеството майка Alphaber, коментираха от ЕК.

Google използва Android като средство, за да укрепи своята доминираща позиция като търсачка. Тези практики не са позволили на конкурентите да въвеждат иновации и да се съревновават при равни условия. Те са отнели на европейските потребителите ползите от ефективната конкуренция във важната мобилна сфера. Това е незаконно според антитръстовото законодателство на ЕС“, отбеляза Маргарет Вестегер, европейски комисар по конкуренцията.

Настоящата глоба значително надхвърля 2,4 млрд. евро, която беше наложена на Google през 2017 във връзка с предлаганите от компанията услуги за пазаруване. В момента тече ново разследване на услугите за рекламиране AdSense на Google.

Представител на компанията заяви, че решението на ЕК ще бъде обжалвано: „Android създава повече възможности за избор за всички, а не по-малко. Динамичната екосистема, бързите иновации и по-ниските цени са класическите белези на добрата конкуренция“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас