“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ лидери
11 юли
2018
 
 

ѕочти 4,5 млрд. лв. е пазарът на » “ и телеком услуги през 2017 г.

Ќай-големи са приходите от софтуер, 423 милиона евро е обемът на »“ износа

2123 прочитани€

ѕочти 4,5 милиарда лева са генерирали през 2017 г. от » “ системи и телекомуникационни услуги участниците в тазгодишното проучване » “ “ќѕ 100 2018. ѕостъплени€та от „чист“ »“ бизнес са около 2 милиарда лева, което е почти на нивото от класаци€та през миналата година, въпреки липсата на данни за най-гол€мата » “ компани€ – лидерът в предишните н€колко години HP Global Delivery Bulgaria Center. √ол€ма част от бизнесa на този център тр€бваше да премине към новата компани€ DXC Technology, създадена след глобалното сливане на CSC и на отдела за корпоративни услуги на HPE. јко се елиминира „изкрив€ването“ от липсата на толкова гол€м играч, български€т » “ пазар бележи ръст от над 16,7 на сто спр€мо 2016 г. ѕоредна година на увеличение бележат и доставчиците на телекомуникационни услуги, общо около 2,5 на сто (отново без да се вземат предвид финансовите данни на четвърти€ най-гол€м оператор Bulsatcom). “ова означава ръст на цели€ » “ бранш (»“ компании и оператори) от почти 9,4 на сто.

Ќаградите за тазгодишните лидери в класаци€та

ѕрочетете още: PolyComp - лидер в класаци€та за »“ компании на ICT Media, Vivacom Ц най-гол€м телеком

Ќай-гол€ма »“ компани€ през тази година е PolyComp, следвана от още 2 български компании – производител€т на иновативна електроника Datecs и други€т гол€м дистрибутор – Solytron Bulgaria. “ѕрез тази година вид€хме че облакът и мобилните технологии са ежедневие за всеки, н€ма нищо екзотично в т€х. ƒобавената реалност, роботите вече навлизат в ежедневието (не в Ѕългари€ все още). Ќачинът на правене на бизнес се промени с тези технологии и реалностите в момента са други. Ќещата се промен€т много по-динамично, разчупват се стереотипите и само тези, които са смели и имат новаторски подход, могат да се развиват успешно. —м€там, че тези години са годините на бум на софтуерните разработки и това много €сно личи и в миналогодишната класаци€ на IDC. ѕотенциалът е в данните, които притежава вс€ка една фирма, в правилното им съхранение, достъпване и разчитане, нов тип бизнес интелигентност”, коментира оперативни€т директор на PolyComp Ќадежда √енова.

“ќблачните услуги и мобилните технологии са определено двата най-големи двигател€ на новото в »“ бизнеса. —олитрон като дистрибутор наблюдава това и в своето развитие, и на пазара като ц€ло. —тремим да усво€ваме тези тенденции адекватно и навреме и да подпомагаме процеса при партньорите ни. ¬ нашето портфолио и в портфолиото на клиентите ни присъстват все повече услуги, като част от т€х се предостав€т като доставчик на облачни услуги (CSP - Cloud Service Provider) от нас.  «а това е за McAfee, а  от друга страна, например за Unify, подкреп€ме партньори да станат CSP. ¬ същото време в марка като Xiaomi се преплитат тенденциите за ръст на мобилните устройства и на облачните услуги. ѕри мобилните устройства марката, дистрибутирана от —олитрон, за 6 месеца стана є4 в много конкурентната категори€ на смартфоните. ј в т.нар. екосистема – свързаните в облака домашни устройства,  към продуктите на Xiaomi за видео наблюдение, устройства за персонална грижа, пречистватели на въздух и скутерите за придвижване се наблюдва засилен интерес от пазара, който също е индикатор за ръст”, об€сн€ва –алица  илиан, изпълнителен директор на дистрибутора Solytron Bulgaria, който тази година се нареди на трето м€сто класаци€та.

ќбщо 102 фирми 

се включиха в проучването за » “ продукти и услуги през 2018 г. —ред големите нови участници са българското поделение на HP Inc., Ciela Norma (със софтуерните си бизнес) и прочулата се през миналата година със спечелени€ „ќскар“ за технологични постижени€ Chaos Software. ¬ класаци€та се завръщат традиционни компании като Stone Computers, Adsys, a сред интересни нови участници са български€т развоен офис на норвежката coBuilder, Bright Consulting, фокусираната върху фармацевтичната индустри€ SoftGroup, ICOM (ко€то през миналата година стана част от италианската група за телематични услуги VIASAT Group), Finit Software Solutions. ѕрави впечатление, че талантът на българските софтуерни специалисти се оцен€ва много високо от големите »“ гиганти, които от години разполагат с развойни офиси у нас, включително VMware, SAP, Luxoft, Softwate AG, Experian, Proxiad, които вс€ка година увеличават екипите си и разшир€ват дейността на българските си центрове.

“ехни€т пример бе последван от редица други международни компании от други индустриални сектори, насочили ли се към дигиталната трансформаци€ със собствени »“ поделени€. —ред т€х са Bosch чрез поделението Bosch Software Innovation, работещо в областта на IoT приложени€та, Coca Cola, ко€то откри през тази година в —офи€ най-големи€т си развоен център извън —јў, центрове за технологични услуги у нас отвориха дори ритейл вериги като Kaufland и Lidl - съответно Kaufland Service и Lidl Digital. ƒруг показателен факт за високото ниво на българската »“ индустри€, е интересът на чуждестранните инвеститори към успешните компании. —лед придобиването на Telerik от Progress през 2014 г. и на Fadata през 2015 г. от британската компани€ за застрахователни услуги Charles Taylor и фондът за д€лови инвестиции The Riverside, през 2017 г. б€ха осъществени още н€колко големи сделки. „астната инвестиционна компани€ Francisco Partners придоби д€л от разработчика на CRM системи за инвестиционни посредници Dynamo Software. ѕрез октомври м.г. Voicecom стана част от норвежката LINK Mobility Group, а китайската »“ компани€ Thunder Software Technology придоби български€ разработчик на решени€ за смартфони и IoT устройства ћћ Solutions, като тази сделка приключи през април 2018 г.

¬сичко е софтуер

–азвойните компании неслучайно предизвикват интереса и на инвеститорите, и на все повече чуждестранни клиенти от развити пазари в «ападна ≈вропа и —еверна јмерика. —офтуерни€т бизнес, включително разработка, продажбата и интеграци€та на софтуерни решени€, е най-големи€т сегмент в тазгодишната класаци€ (почти 30 на сто), като той достигна 590 млн. лв., или с 14 на сто повече от 2016. ƒистрибуци€та е втори€т най-гол€м сектор тази година и неслучайно сред първите 3 »“ компании тази година са най-големите български дистрибутори – PolyComp и Solytron, a втората Datecs също генерира 5% от постъплени€та си от дистрибуци€. —истемната интеграци€ бележи 17,5% ръст спр€мо предишната година и по този начин се превръща в трети€ най-важен източник на приходи за българската » “ индустри€. ѕроизводството и продажбата на хардуерни продукти, включително офис оборудване и комуникационни решени€, генерира около 15,7 на сто от оборота на участниците в тазгодишната класаци€. Datecs за поредна година е пример, че създадените в Ѕългари€ електронни продукти могат успешно да се конкурират на световни€ пазар, като над 90% от продукци€та на компани€та се реализира в чужбина.

Ћипсата на данни за Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center „сви“ делът на изнесените технологични услуги до 7 на сто, при над 19 на сто през миналата година. Ѕизнесът със структурирани кабелни системи сви още повече обема си, като нови€т строителен бум в повечето големи градове у нас не може да компенсира липсата на големи обекти в «ападна ≈вропа, каквито специализираните в тази дейност компании изпълн€ваха допреди 2-3 години. ѕрез последните месеци обаче б€ха започнати нови мащабни обекти за бизнес центрове, които заедно с продължаващото изграждане на трети€ лъч на софийското метро ще осигур€т достатъчно работа за българските — — инсталатори. “ази година отчитаме лек спад с 11 на сто на износа на »“ продукти, услуги и технологии, но както и в останалите сегменти, това се дължи само на липсата на данни за HP GDCB. √енерираните от останалите участници 423 млн. евро е над 0,8 на сто от Ѕ¬ѕ на Ѕългари€.

Ћидерите

Oбщи€т обем на »“ приходи на 102 участника в тазгодишната класаци€ е точно 2 млрд. лв., а от „чист“ »“ бизнес са генерирани 1,94 млрд. лв., или точно 2% от Ѕ¬ѕ на Ѕългари€ за 2017 г. ¬ класаци€та за поредна година са включени данните на Allterco, публикувани в годишните отчети на компани€та и изпратени до Ѕългарската фондова борса. Ќови участници са големи компании като българското поделение на HP Inc. и Chaos Software, класирали се съответно на 13-о и на 20-o м€сто в общото подреждане.

—редното заплащане в » “ бранша през 2017 г. нараства с 5,8 на сто до 3005 лв., при 2842 лв. средно за 2016 г.

“елеком секторът

ќколо 2,5 на сто е общото увеличение на приходите на основните играчи на български€ телекомуникационен пазар през 2017 г., като общи€т оборот на участниците в тазгодишната класаци€та е почти 2,5 милиарда лева (1,28 млрд. евро). ѕри изключване на данните за Bulsatcom (ко€то не подаде информаци€ тази година), сравнение на оборота от операторски услуги за 2017 и 2016 г. от участниците в класаци€та показва ръст под 1%.,–азмерът на телеком пазара зависи предимно от представ€нето на трите големи оператора – Vivacom, A1 Bulgaria (доскоро Mtel) и Telenor Bulgaria, разшир€ващи все повече портфолиото си в посока облачни услуги за бизнеса и осигур€ване на съдържание. ќбщо 11850 служители работ€т в телеком компаниите, участващи в класирането, като средната ефективност (приходи на служител) за миналата година е много висока – над 210 хил€ди евро. —редното заплащане в сектора също нараства до над 1900 лв. (970 евро) на месец.

—поред доклада на  –— общи€т пазар на електронни съобщителни услуги в Ѕългари€ е спаднал през 2017 г. с 1,5% до около 2,44 млрд. лева. Ќай-гол€м е делът на пакетните услуги с над 885 млн. лева, като годишни€т ръст е впечатл€ващ – 12,9%, а делът им в общи€ пазар е надхвърлил 36 на сто. —амосто€телно предлаганите гласови телефонни услуги са генерирали 735 млн. лв., или 17 на сто по-малко, като мобилната телефони€ естествено има най-гол€ма тежест – 596 млн. лв., или 24 на сто от общите приходи. ѕреносът на данни и интернет достъпът са осигурили 20 на сто от приходи от електронни съобщителни услуги, или почти 488 млн.. лв. 10 на сто от постъплени€та се дължат на преноса и разпространението на радио и “¬ съдържание. ќбемът на сегмента „линии под наем“ е едва 23 млн. лв., или под 1%.

 

ѕодробни данни и анализи на отделните сегменти, включително дистрибуци€, разработка на софтуер, системна интеграци€, »“ аутсорсинг услуги, производство и продажба на хардуерни, офисни и комуникационни устройства, консултантски бизнес, »“ обучени€, класиране на фирмите във всеки един сегмент, ще намерите в изданието "“ќѕ 100 на технологичните компании в Ѕългари€".

»зданието можете да закупите в дигитален и хартиен формат, подробна информаци€ на следни€ линк: https://top100.economedia.bg/2018-buy/

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас