“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ лидери
09 юли
2018
 
 

PolyComp - лидер в класаци€та за »“ компании на ICT Media, Vivacom Ц най-гол€м телеком

ICT Media отличи победителите в класаци€та Д“оп 100 на технологичните компании в Ѕългари€У

7569 прочитани€

— почти 890 милиона лева приходи за 2017 г. Vivacom е най-големи€т телекомуникационен оператор у нас, а с 206,6 милиона лева оборот за миналата година дистрибуторът PolyComp e лидер в класаци€та за „»нформационни и комуникационни технологии“ в тазгодишното проучване „“оп 100 на технологичните компании в Ѕългар舓.

ќтличените в тазгодишната класаци€ нa ICT Media “оп 100 на технологичните компании в Ѕълагри€

ќтличените в тазгодишната класаци€ нa ICT Media “оп 100 на технологичните компании в Ѕълагри€

ѕрочетете още: ѕочти 4,5 млрд. лв. е пазарът на » “ и телеком услуги през 2017 г.

ќтличените в тазгодишната класаци€ нa ICT Media “оп 100 на технологичните компании в Ѕълагри€". —нимка: √еорги  ожухаров.

«аместник-министърът на икономиката Ћъчезар Ѕорисов връчи плакета на Ќадежда √енова, главен оперативен директор на PolyComp. –осен “ончев, директор „»нформационни технологии“ във Vivacom, получи наградата от ¬ладимир ¬ладков, главен редактор на Networkworld.

ќще 8 плакети б€ха дадени на официална вечерна церемони€ на 9 юли в Sofia Airport Center, с които меди€та отличи лидерите в 21-о издание на традиционната класаци€. ѕодреждането в не€ се базира на обективни критерии – брутни приходи от дейността, реализирани от българските и поделени€та на международните компании от сферата на информационните и комуникационни технологии, включително изнесени »“ услуги. Ќаградените компании получиха ваучер за обучение на екипите на компаниите по финансова култура, осигурен от ≈лана ‘инансов ’олдинг, както и картина от български€ художник ћирослав  исьов.

ќбщо 102 компании с

е включиха в тазгодишното проучване, като общи€т им оборот само от »“ продукти и услуги е почти 2 млрд. лева. «аедно с постъплени€та от телекомуникационни продукти и услуги, общи€т обем на български€т технологичен пазар за 2017 г. е почти 4,5 млрд. лева. Ѕългарски€т »“ износ на участниците в класаци€та е в размер на 423 млн. евро, или над 0,8 на сто от Ѕ¬ѕ на Ѕългари€.

“—екторът на информационните и комуникационни технологии е изключително важен за българската икономика. «а последните 3 години той е нараснал над 300% и има потенциал да продължи да расте. —екторът се оказа фактор за българската стабилност, особено на фона на протекционизма, който се въвежда. ƒнес награждаваме фирми от всички сфери на информационните технологии – хардуер, софтуер, дистрибуци€та, аутсорсинга, системната интеграци€. “ези компании подпомагат българската добавена стойност на фона на протекционизма, който се заражда в световната икономика, помагайки и на останалите икономически сектори да станат по-конкурентоспособни. Ѕлагодар€ ви“, за€ви зам.-министърът на икономиката Ћъчезар Ѕорисов.

„“ази година за първи път българска фирма е победител в класаци€та „“оп 100 на технологичните компании в Ѕългари€. “ова е ѕоликомп, ко€то предлага иновативни продукти и услуги на утвърдени световни производители и създава дългосрочни отношени€ със своите клиенти“, допълни Ѕорисов.

«ам.-министърът на икономиката Ћъчезар Ѕорисов. —нимка √еорги  ожухаров

„»зключително съм щастлива, че държа тази награда в ръцете си. Ќие наистина сме чисто българска фирма. ѕожелавам на всички нас още много награди и още много млади и умни деца да се присъедин€т към наши€ сектор, защото той наистина е повод за гордост“, коментира Ќадежда √енова, оперативен директор на PolyComp.

Ќадежда √енова, главен оперативен директор на PolyComp, получи плакета за най-гол€ма »“ компани€ у нас

Ќадежда √енова, главен оперативен директор на PolyComp, получи плакета за най-гол€ма »“ компани€ у нас. —нимка √еорги  ожухаров

–осен “ончев, директор „»нформационни технологии“ във Vivacom, получи приза за най-гол€м телеком за 2017 г. от ¬ладимир ¬ладков, главен редактор на Networkworld Ѕългари€. —нимка √еорги  ожухаров

–осен “ончев, директор „»нформационни технологии“ във Vivacom, получи приза за най-гол€м телеком за 2017 г. от ¬ладимир ¬ладков, главен редактор на Networkworld Ѕългари€. —нимка √еорги  ожухаров

“Vivacom печели за поредна година тази награда, което показва, че компани€та се развива устойчиво и успешно развива и внедр€ва технологиите, за€ви –осен “ончев. - “ова е фокус на Vivacom през последните години, тъй като в съвременни€ св€т тези технологии са неизменно и задължително условие, за да може да предостав€ме на нашите клиенти качествени услуги на конкурентни цени. » в бъдеще ще продължим да инвестираме в развитието на технологиите по път€ ни да станем телеком от ново поколение“, допълни той.

“Vivacom усп€ва за поредна година да задържи първото м€сто в телекомуникационни€ сектор при сериозна конкуренци€ от страна на оператори, част от големи международни групи. “елекомите все повече разчитат на »“, за да развиват своето портфолио от услуги и доказателство е големи€т »“ екип, на който разчита –осен “ончев. ¬ бъдеще »“ бизнесът и бизнесът на телекомуникационните оператори все повече ще се сливат, действайки в синхрон за предостав€нето на ц€лостни услуги на предпри€ти€та от останалите сектори“, коментира ¬ладимир ¬ладков.

5 награди в »“ сектора

Datecs за поредна година е най-гол€мата хардуерна фирма у нас, като общите приходи на известни€ производител на фискални устройства и платежни терминали надхвърл€т 156,4 млн. лева, а над 90% от продукци€та се изнас€ в чужбина. ѕенчо »лиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от ќгн€н “ра€нов, председател на ”— на Ѕългарска асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“).

ќгн€н “ра€нов, председател на ”— на Ѕј»“, връчи отличието на ѕенчо »лиев, управител на Datecs. —нимка √еорги  ожухаров

ќгн€н “ра€нов, председател на ”— на Ѕј»“, връчи отличието на ѕенчо »лиев, управител на Datecs. —нимка √еорги  ожухаров

„ќсобено ми е при€тно да връча традиционно наградата на Datecs, най-големи€т »“ производител в Ѕългари€.  омпани€та получи и новоучредената наградата на Ѕј»“ за фирма с най-гол€м принос за утвърждаване на имиджа на български€ »“ бизнес в чужбина. “ова е една от компаниите, които създават собствени продукти със световно качество и ги реализират на всички континенти. Datecs e доказателство, че младите хора на Ѕългари€ има къде да се реализират по един достоен начин, да твор€т и да произвеждат с модерни технологии модерни продукти.  омпани€та има огромен принос към българската индустри€. ўе спомена само един интересен факт. ¬ —офи€ вече има и улица с името „ƒатекс“. ƒа им пожелаем след 10 г. да има и квартал на т€хно име“, за€ви ќгн€н “ра€нов.

„Ќаградата на ICT Media e много важна за фирма Datecs, защото потвърждава, че в Ѕългари€ могат да се измисл€т, конструират и произвеждат високотехнологични издели€ като мобилни платежни терминали, мобилни принтери, терминали за събиране на данни. “е са на световно ниво и намират прием в над 100 страни по света. »скам да благодар€ и на всички служители на Datecs за всеотдайната им работа и да продължаваме и в бъдеще да разработваме супер иновативни издели€ и производствените ни линии да са винаги запълнени на 200%“, коментира ѕенчо »лиев.

ѕобедител в сектор „—офтуер” за 2017 г.

за втора поредна година е български€т развоен център на световни€ разработчик на виртуализиращи технологии VMware. —офтуерни€т бизнес постигна рекордно ниво на приходите през 2017 г., като общи€т обем на постъплени€та от софтуерен развой, продажбата на готови софтуерни решени€ и внедр€ване на софтуерни приложени€ и системи като част от системна интеграци€ в комплексни проекти, достигна почти 590 млн. лева. √енерирайки общо почти 89 млн. лева от дейността си през 2017 г., VMware Ѕългари€ се превърна в един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на компани€та в световен мащаб, фокусирайки се върху облачните среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизаци€. ƒоброслав ƒимитров, председател на ”— на Ѕългарска асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ), връчи плакета на ƒимитър  остов, директор “–азвойна дейност“ във VMware Ѕългари€.

ƒоброслав ƒимитров, председател на ”— на Ѕј— ќћ, отличи победител€ при софтуерните фирми - VMware Ѕългари€. Ќаградата получи ƒимитър  остов, директор “–азвойна дейност“ във VMware Ѕългари€. —нимка √еорги  ожухаров

ƒоброслав ƒимитров, председател на ”— на Ѕј— ќћ, отличи победител€ при софтуерните фирми - VMware Ѕългари€. Ќаградата получи ƒимитър  остов, директор “–азвойна дейност“ във VMware Ѕългари€. —нимка √еорги  ожухаров

–адвам се, че именно VMware Ѕългари€ печели тази награда, за€ви ƒоброслав ƒимитров. - ѕрисъствието на компани€ от световно ниво у нас, ко€то наема български инженери, означава, че нашите специалисти са изключително качествени и това ни дава възможност да се учим как големите компании усп€ват да растат. Ќа повечето от нас, които сме стартирали софтуерни фирми преди у нас да се по€в€т SAP, VMware и останалите световни корпорации, ни беше трудно да развиваме екипи повече от 50-100 човека, а сега ще можем да „крадем“ от вас кадри. »скам да ви пожела€ да напълните със специалисти тази огромна сграда, ко€то наехте“, добави председател€т на Ѕј— ќћ.

Ѕлагодар€ на ICT Media за признанието, за€ви ƒимитър  остов. - Ѕългарски€т »“ бизнес не може без нито един от видовете компании, които работ€т тук – малки, средни и големи, български и международни. Ѕългарските софтуерни фирми дават пример как и тук може да се прави иноваци€ и това ни помага да привличаме специалисти и от чужбина, привличайки вниманието и на други чуждестранни компании. ўе продължим да инвестираме в Ѕългари€, да развиваме българските програмисти и български€ »“ пазар. «а нас изминалата година бе от особено значение. ќтбел€захме сво€та десетгодишнина на пазара, през което време се наложихме като основен хъб за иновации в EMEA и ключов партньор за разработки в световен мащаб, като от чиста R&D локаци€ в мултифункционален екип, фокусиран върху развойна и оперативна дейност и генериране на приходи от професионални услуги. ¬сичко това е благодарение на специалистите и експертите, с които работим“, добави  остов.

HP Inc. Bulgaria тази година e най-гол€мата фирма в сектора „јутсорсинг на »“ услуги” с общи приходи за 2017 г. в размер на 41 милиона лева. јсен √еоргиев, изпълнителен директор на HP Inc. Bulgaria, получи наградата си от »вайло —лавов, председател на ”— на Ѕългарска аутсорсинг асоциаци€ (Ѕјј). » през 2017 г.

»вайло —лавов, председател на ”— на Ѕългарска аутсорсинг асоциаци€, връчи плакета на јсен √еоргиев, изпълнителен директор на HP Inc. Bulgaria. —нимка: √еорги  ожухаров.

»вайло —лавов, председател на ”— на Ѕългарска аутсорсинг асоциаци€, връчи плакета на јсен √еоргиев, изпълнителен директор на HP Inc. Bulgaria. —нимка: √еорги  ожухаров.

«а мен аутсорсингът, който започна истински от HP в далечната вече 2004-2005 година и продължава с HP Inc. през 2018 г. създаде база за развитие на изключително гол€м брой млади хора, на много таланти, способни специалисти, които могат да направ€т нашата държава и нашата индустри€ много по-добри“, за€ви »вайло —лавов.

“ова отличие е признание за всички специалисти в Ѕългари€, благодарение на които през всички тези години усп€хме да изградим имидж и да успеем да поставим HP Inc. Ѕългари€ на високо м€сто в нашите международни структури. ¬се повече международни проекти се възлагат именно на екипа в Ѕългари€. –адвам се, че освен като технологична компани€, ко€то предостав€ решени€ в областта на персоналните системи и системите за печат, където съвместно с нашите партньори усп€хме да установим HP Inc. като пазарен лидер, днес сме отличени и в областта на »“ аутсорсинга, коментира јсен √еоргиев. - ¬ тази област оперираме в гол€м регион, обхващащ ≈вропа, Ѕлизки€ изток и јфрика. “ази награда за всички повече от 500 служители на HP Inc. в Ѕългари€, защото те са най-важното нещо по път€ към успеха. «аедно с т€х през последните 3 години, оперирайки като самосто€телна компани€ на български€ пазар, създадохме един център за качество на регионално ниво. ѕредостав€ме редица възможности за кариерно развитие на младите и талантливи хора, допринас€йки за развитието на »“ сектора в Ѕългар舓, каза още јсен √еоргиев.

Telelink e най-големи€т системен интегратор у нас,

като приходите на компани€та от тази дейност през 2017 г. са малко над 70 милиона лева.  омпани€та реализира редица важни проекти в министерства, държавни агенции, банкови€ сектор, здравеопазването, енергетиката, като осъществена технологична модернизаци€ на Ќƒ  и е изградена ц€лостната технологична инфраструктура за българското ≈вропредседателство. ¬ладимир ƒанаилов, главен изпълнителен директор на —толична общинска агенци€ за приватизаци€ и инвестиции, връчи плакета на »ван ∆ити€нов, изпълнителен директор на Telelink Business Services.

¬ладимир ƒанаилов, главен изпълнителен директор на —толична общинска агенци€ за приватизаци€ и инвестиции, връчи

»ван ∆ити€нов, изпълнителен директор на Telelink Business Services, получи приза за най-гол€м системен интегратор от ¬ладимир ƒанаилов, главен изпълнителен директор на —толична общинска агенци€ за приватизаци€ и инвестиции. —нимка: √еорги  ожухаров.

»зползвам възможността да поздрав€ всички представители на технологични€ сектор, защото вашата индустри€ има огромен принос да промени имиджа и самочувствието на български€ бизнес. ¬ие сте вдъхновение и мотиваци€ на хил€ди начинаещи предприемачи, които зна€т, че и в Ѕългари€ може да се роди компани€, ко€то да се развие и да обслужва клиенти от цели€ св€т и да се превърне в мултинационална компан舓, за€ви ¬ладимир ƒанаилов.

«а трета поредна година получаваме тази награда, което доказва, че това, което правим, е плод на посто€нство, каза »ван ∆ити€нов. -  огато говорим за системна интеграци€, успехите се дължат на много специалисти, които работ€т с нас – повече от 700 човека в цели€ регион. Ќаградата дължим и на нашите клиенти, които ни се довер€ват и работ€т ежедневно с нас. ўе се опитваме с повече иновации, с повече усили€ да сме отново лидер и следващата година“, допълни ∆ити€нов.

ќсвен в категори€ "»нформационни и комуникационни технологии", PolyComp грабна приза и в сектор „ƒистрибуци€" с общи приходи от тази дейност в размер на 206.6 милиона лева. ќще от създаването си компани€та бележи непрекъснато ръст на оборота си, налагайки сво€та визи€ за създаване и поддържане на стандарти за »“ бизнеса и бизнес поведението. Ќадежда √енова, главен оперативен директор на PolyComp, получи наградата си от Ћили€  ръстева, управител на Ceres Management Services и ръководител "”правление на имоти" на Park Center Sofia, Sofia Airport Center (SAC) и MHQ.

„ѕоздрав€вам PolyComp за тази награда, сигурна съм, че зад не€ стои много работа и добра организаци€, каза Ћили€  ръстева. -  омпаниите от технологични€ бранш са нашите основни клиенти. ўе се радваме и други фирми да дойда при нас, когато приключим фаза 2 на Sofia Airport Center (SAC) след н€колко месеца.“

„Ѕлагодар€ на нашите клиенти, без които наши€т успех не би бил възможен толкова много години. –азбира се, благодар€ и на мо€ страхотен екип, който се отличава с работата на страхотни професионалисти, както и с добре организираната ни структура“, за€ви Ќадежда √енова.

Ќадежда √енова, главен оперативен директор на PolyComp, получи наградата за най-гол€м »“ дистрибутор от Ћили€  ръстева, управител на Ceres Management Services и ръководител "”правление на имоти" на Park Center Sofia, Sofia Airport Center (SAC) и MHQ. —нимка: √еорги  ожухаров

Ќадежда √енова, главен оперативен директор на PolyComp, получи наградата за най-гол€м »“ дистрибутор от Ћили€  ръстева, управител на Ceres Management Services и ръководител "”правление на имоти" на Park Center Sofia, Sofia Airport Center (SAC) и MHQ. —нимка: √еорги  ожухаров

» три специални награди

Ќосител на наградата за най-гол€м ръст на приходите през изминалата 2017 година е компани€та Clico Bulgaria. Ѕългарското поделение на полски€ дистрибутор Clico, специализиран в областта на решени€та за »“ сигурност и защита, отчете много сериозно увеличение на постъплени€та си през миналата година, веро€тно с оглед и на вл€злата през 2018 г. в сила евродиректива GDRP. ¬алентина ÷онева, управител на ICT Media, връчи отличието на јлександър —таменов, управител на Clico Bulgaria.

¬алентина ÷онева, управител на ICT Media, връчи отличието на јлександър —таменов, управител на Clico Bulgaria. —нимка √еорги  ожухаров

¬алентина ÷онева, управител на ICT Media, връчи отличието за най-гол€м ръст на »“ бизнеса на јлександър —таменов, управител на Clico Bulgaria. —нимка √еорги  ожухаров

„— огромно удоволствие връчвам тази награда на Clico Ѕългари€. ‘ирмата е от 3 години на български€ пазар, но усп€ да постигне значителен ръст спр€мо 2016 г. ѕожелавам им да се развиват все така и да са полезни на българските клиенти с решени€та си в областта на сигурността“, каза ¬алентина ÷онева.

„ћного предизвикателства има пред всички нас в областта на информационната сигурност и предполагам, че това обуслав€ и наши€ успех. Ќие сме си поставили за цел да бъдем близо до вас като наши партньори и клиенти“, за€ви —таменов.

ќтличието за най-висока рентабилност през 2017 година получи ICOM, ко€то вече работи под името Viasat Technology, след като през миналата година в не€ инвестира италиански€т доставчик на телематични системи Viasat Group. ƒружеството се открои с коефициент на рентабилност 22.8%. ћари€на ћихайлов, директор маркетинг и продажби на фирмата, получи отличието от името на ръководството на Viasat Technology, от —тамен янев, изпълнителен директор на Ѕългарска агенци€ за инвестиции.

ћари€на ћихайлов, директор маркетинг и продажби на Viasat Technology, получи отличието за най-рентабилна фирма от от —тамен янев, изпълнителен директор на Ѕългарска агенци€ за инвестиции. —нимка √еорги  ожухаров

ћари€на ћихайлов, директор маркетинг и продажби на Viasat Technology, получи отличието за най-рентабилна фирма от от —тамен янев, изпълнителен директор на Ѕългарска агенци€ за инвестиции. —нимка √еорги  ожухаров

„ѕодобни награди са стимул за всички технологични компании у нас, за€ви —тамен янев. - ѕоздрав€вам Viasat Technology за това, което прав€т. ѕо-висока рентабилност означава повече доходи както за компани€та, така и за всеки член на семейството на Viasat Technology. “ова означава добавена стойност за българската икономика. Ѕлагодар€ и на колегите от ћинистерство на икономиката и на заместник-министъра на икономиката за това, което правим съвместно, опитвайки се да наложим формулата, че лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. —поред една мисъл на ≈йбрахам Ћинкълн, най-добри€т начин да предскажеш бъдещето е да го създадеш днес. Viasat Technology €вно прав€т точно това “, каза още —тамен янев.

„ омпани€та ни вече е част от VIASAT Group, най-големи€т доставчик на телематични услуги в ≈вропа. ‘окусирани сме върху застрахователната телематика, ко€то се над€вам скоро да стане част и от български€ пазар. –аботим усилено и в областта на еCall системите за автоматично извест€ване, които имат огромен икономически и обществен ефект, намал€вайки травмите при пътно транспортни произшеств舓, каза ћари€на ћихайлова.

ѕризът за най-динамично развитие през последните 3 години със средногодишен ръст от 31,2 %, спечели разработчикът Upnetix. ƒ-р јлександър ћинев, заместник-изпълнителен директор на »зпълнителна агенци€ за насърчаване на малките и средните предпри€ти€, връчи плакета на ƒоброслав ƒимитров, съосновател на Upnetix (до преди 2 години работеща под името Imperia Mobile). 

„ѕът€т нагоре е труден, но още по-трудно е да се задържиш на върха. Ќека тази награда да бъде стимул както за вас да останете на върха, така и за конкурентите да ви измест€т“, за€ви ћинев. „ огато основахме компани€та преди 3 години изобщо не очаквахме, че т€ ще е чак толкова успешна, за което благодар€ на страхотни€ екип. Ќад€вам се, следващата година да спечелим приза за най-бързо развитие за последните 4 години“, добави ƒимитров.

ƒ-р јлександър ћинев, зам.-изпълнителен директор на »јЌћ—ѕ, връчи плакета за най-динамична фирма на ƒоброслав ƒимитров, съосновател на Upnetix —нимка: √еорги  ожухаров

ƒ-р јлександър ћинев, зам.-изпълнителен директор на »јЌћ—ѕ, връчи плакета за най-динамична фирма на ƒоброслав ƒимитров, съосновател на Upnetix —нимка: √еорги  ожухаров

ƒомакин на събитието бе —офи€ ≈ърпорт —ентър, а партньори на инициативата - —олитрон и Xiaomi, ≈лана ‘инансов ’олдинг, »нфинити, ‘илип ћорис Ѕългари€, Vћware Ѕългари€, MBL. —ъбитието бе подкрепено от јутентик ƒринкс, «агорка, ћидалидаре ≈стейт и  ока  ола ’еленик Ѕотълинг  ъмпани Ѕългари€.

ќтличените компании получиха и картина от български€ художник ћирослав  исьов. —нимка √еорги  ожухаров

Ќаградените компании получиха ваучер за обучение на екипите на компаниите по финансова култура, осигурен от ≈лана ‘инансов ’олдинг, както и картина от български€ художник ћирослав  исьов.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас