Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
05 юли
2018
 
 

Видеокамера край Провадия показва онлайн ежедневието на египетски лешояди

Камерата, достъпна на сайта www.LifeNeophron.eu, е монтирана от Българското дружество за защита на птиците

1670 прочитания

Съвременните технологии вече са достатъчно добре развити, така че да ни позволяват да наблюдаваме отблизо ежедневието на едни от най-застрашените животни видове – египетските лешояди, без да притеснява птиците или техните малки.

Възрастният лешояд храни малкото си. Снимка от живото предаване от гнездото.

Снимка: БДЗП

Прочетете още: БДЗП снабди 2 египетски лешояда със сателитни предаватели

Специализираната камера, монтирана от Българското дружество за защита на птиците още през 2012 г. в района на Натура 2000 зона „Провадийско-Роякско“ плато по такъв начин, че да се слива със скалите и да не притеснява лешоядите, дава възможност на всеки да наблюдава на живо дивото гнездо на египетски лешояди през сайта www.LifeNeophron.eu.

„Египетският лешояд е световно застрашен вид включен в Червения списък на IUCN в категория „Застрашен“. Световната популация на вида се оценява на 21 000 – 67 000 индивида с нестихваща тенденция към намаление. Днес на Балканския полуостров има по-малко от 90 двойки, обясняват от БДЗП. - В миналото египетският лешояд е бил често срещан вид на територията на цяла България като гнездене е установено дори по тепетата в Пловдив. Днес една от най-сигурните крепости на вида са Източните Родопи, но все още се среща в Русенски Лом, Провадийско-Роякското плато, както и Източна Стара планина“, допълват от БДЗП. Разораването на пасищата и ливадите, интензификацията в животновъдството, разработването на кариери и изграждането на инфраструктурни обекти, соларни и ветроенергийни паркове са сред основните причини, водещи до загубата на местообитания и влошаване качеството на средата. „Така египетските лешояди са принудени да напуснат територии, които са обитавали в продължение на десетки години“, допълват природозащитниците. Сред останалите заплахи за египетските лешояди са отравяне, бракониерство, електрически ток, сблъсък с ветрогенератори и др.

Проектът на организацията и сайтът действат за седма поредна година, като този тип наблюдение е може би единственото в света. „През тези 7 години благодарение на камерата получихме ценна информация за поведението и хранителните навици на световно застрашения египетски лешояд, необходима за дейностите по неговото опазване. Събрахме огромен видео материал, който използвахме в създаването на филма „Животът на египетския лешояд“, обясняват от природозащитната организация.

Снимка: Николай Терзиев

Египетският лешояд. Снимка: Николай Терзиев

От 2012 г. досега станахме свидетели на излюпването и първия полет на общо 9 малки. Тази година двойката „замъти“ много късно – в края на април, затова малките се излюпиха едва преди броени дни, като традиционно това става в началото на юни, допълват от БДЗП.

Според организацията, всяка година новините за пристигането на двойката, снасянето на първото им яйце и излюпването на малките се радват на огромен интерес от страна на хора не само в България, а и от общо 180 страни от цял свят, които посещават сайта www.LifeNeophron.eu (общо над 60 000 души). „Именно вниманието и интересът на хората, тяхната загриженост за бъдещето на египетския лешояд, са ключови за неговото опазване“, категорични са от БЗДП.

Екипът на организацията ще продължава редовно да дава информация за известната двойка в рамките на новия LIFE проект „Нова надежда за египетския лешояд“, който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас