Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
27 юни
2018
 
 

Над 1400 деца от цялата страна са минали през Телерик Академия за учебната 2017-2018 г.

Участниците на възраст между 7 и 18 г. са получили подготовка за професиите на бъдещето с програми по дигитални технологии, програмиране и разработка на игри

3920 прочитания

Над 1400 деца и младежи от 12 града в България са се обучавали безплатно в сферата на програмирането и дигиталните технологии в Училищната Телерик Академия през учебната 2017-2018 г., обявиха от образователната институция. Приемът за следващата учебна година ще стартира в края на лятото.

Училищната Академия, в която от 2010 г. до днес безплатно са се обучавали над 8 500 младежи, е насочена към учениците от 1 до 12 клас. Инициативата цели да подготви следващото поколение за професиите на бъдещето със специализирани програми по състезателно и приложно програмиране, разработка на игри и дигитални науки. Програмите се провеждат с подкрепата на Фондация „Америка за България“ присъствено в 54 школи в 12 града в страната.

Прочетете още: Над 100 деца участваха в състезание по разработка на игри на Телерик Академия

Радваме се да видим, че интересът към обученията ни расте с всяка следваща година. Все по-често получаваме и запитвания за откриване на школи в градове, които все още не са част от мрежата ни. Целейки да запазим програмите безплатни за децата и същевременно да разширим мащаба и да добавим нови райони, продължаваме да търсим подкрепата на бизнеса, неправителствени организации, общини и родители“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищната Телерик Академия.

Работилници за 1-3 клас

Над 140 деца на възраст 7-9 г. пък са участвали в интерактивните работилници по програмиране на Училищната Академия и CoderDojo България. В рамките на инициативата малчуганите създават интернет страници, приложения и игри под менторството на опитни доброволци.

Същевременно, с шест еднократни отворени събития в обучителния център на Академията в София други над 500 деца успяха за първи път да се докоснат до света на програмирането.

Програми за 4-7 клас

През изминалата година още над 1100 ученици на възраст 10-14 г. са се обучавали в школите на Училищната Телерик Академия, които се провеждат в 12 града. Те преминават през задълбочени курсове по състезателно програмиране, разработка на игри и дигитални науки.

Академията традиционно подготвя и много от шампионите на националните турнири по информатика, като тази година близо 70% от състезателите в категория 4-7 клас през учебната са нейни възпитаници. Шест от осемте медалисти от първата Европейска младежка олимпиада по информатика – eJOI – също са стартирали своята подготовка в Академията.

Обучения за 8-12 клас

За първа година гимназиалните ученици имаха възможност да избират между три програми на Училищната Телерик Академия в София: дигитални науки, приложно програмиране с един от най-използваните в глобален мащаб езици – Java - и разработка на игри. В обученията

са участвали 170 младежи, като възпитаници на Академията завоюват 70% от медалите и почетните грамоти за отлично представяне на националните състезания по информатика в категориите за 8-12 клас.

Нови програми

През учебната 2017-2018 г. Академията разширява обхвата на обученията си, като въвежда изцяло нова програма по дигитални науки (Digital Science) за деца и младежи. Близо 200 ученици от София, Враца, Габрово и Разград са преминали програмата, придобивайки ключови умения за успешна реализация в дигиталната икономика.


НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас