Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
25 юни
2018
 
 

Програмата на ЕК за дигитално развитие на Западните Балкани стартира от София

Страните в региона се ангажират да инвестират в широколентова свързаност, подобряване на киберсигурността и развиване на научноизследователска дейност

1892 прочитания

Иван Гайдаров

Европейската комисия (ЕК) официално стартира програмата за засилване на дигиталата свързаност между Европейския съюз (ЕС) и страните от Западните Балкани. Инициативата, чието официално откриване стана факт по време на Дигиталната асамблея, която се проведе в Националния дворец на културата в София, цели да подкрепи прехода на региона към дигитална икономика и да направи достъпни за всички негови граждани ползите от този преход — ускорен икономически растеж, повече работни места, по-добри услуги и др.

“Цифровото пространство по определение няма граници, то обхваща региони и континенти. Целта на днешната Цифрова асамблея, на която даваме старта на Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, като продължаваме да следваме ясния ангажимент, заявен от лидерите на ЕС в декларацията за подкрепа, подписана в София на 17 май. Целта на събитието е да се гарантира, че гражданите на региона на Западните Балкани могат в пълна степен да се възползват от предимствата на бързото и неизбежно цифрово преобразуване на света”, коментира по време на официалното откриване на Асамблеята.

Прочетете още: Дигиталната трансформация е в криза, показва проучване

Kомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел

По думите ѝ участието в програмата също така ще гарантира, че гражданите разполагат с необходимите умения, за да посрещнат потребностите на новата икономика, и ще спомогне за модернизацията на публичната администрация, повишаването на нивото на киберсигурността, разширяването на свързаността, подобряването на стопанския климат, а, не на последно място, гражданите ще разполагат с необходимите умения, за да посрещнат нуждите на новата икономика.

Ангажименти

В рамките на програмата, представителите на Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия — поемат редица ангажименти, свързани с инвестиции в широколентовата свързаност, като за целта ще бъдат отпуснати 30 милиона евро под формата на безвъзмездни средства, предназначени за изграждане на инфраструктура за широколентов достъп в региона. По този начин ЕК се надява да мобилизира стратегическите инвестиции и да се насърчи социално-икономическият растеж. Първият инвестиционен пакет за техническа помощ по линия на механизма вече е одобрен за Албания.

Друго предизвикателство, с което трябва да се справят страните от Западните Балкани, е увеличаването на нивото на киберсигурността, доверието и дигитализацията на промишлеността, както и укрепването на цифровата икономика и общество.

Не на последно място, Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани си поставя амбициозната задача да стимулира научноизследователската дейност и иновациите в региона, като подпомогне разработването на съвременни цифрови инфраструктурни съоръжения и ги интегрира в нововъзникващото цифрово европейско научноизследователско пространство.

В замяна на изпълнението на тези ангажименти, ЕК ще си сътрудничи тясно с всички партньори и с властите от Западните Балкани с цел да се проучат начините за финансиране и координирано изпълняване на програмата в областта на цифровите технологии. Изпълнението на програмата ще се наблюдава от Инициативата за диалог между ЕС и Западните Балкани в областта на информационните и комуникационните технологии.

История

Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани беше представена на 6 февруари 2018 г. като една от шестте приоритетни инициативи в съобщение, озаглавено „Надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС за Западните Балкани“. Ангажиментът за стартиране на Програмата в областта на цифровите технологии беше обявен по време на срещата на върха за Западните Балкани в областта на цифровите технологии, състояла се през април тази година, на който беше оповестена и пътна карта за понижаване на таксите за роуминг между държавите от ЕС и партньорите от Западните Балкани.

Малко преди това, на срещата на върха в Триест през юли 2017 г. държавните ръководители от Западните Балкани се ангажираха с цифровата интеграция като един от четирите компонента на Многогодишния план за действие за регионалната икономическа област.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас