Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
21 юни
2018
 
 

Digital key – стандартът, който превръща смартфона в ключ за кола

Виртуалния ключ разчита на сигурни технологии и ще се превърне в масово решение, смятат от Car Connectivity Consortium

2045 прочитания

Вече можете да използвате своя смартфон като ключ за автомобил, стига да притежавате правилното превозно средство (ако не вярвате, попитайте собствениците на Tesla Model 3). Към момента обаче, съществуващата технология няма как да се наложи масово, защото нищо не гарантира, че функцията ще е достъпна, ако смените марката или модела на колата си. Този проблем съвсем скоро може да намери своето решение, след като организация, наречена Car Connectivity Consortium, в която участват някои от водещите производители на автомобили и смартфони, публикува първия стандарт за дигитален ключ - Digital Key 1.0. Стандартът ви позволява да изтеглите виртуален ключ, който може да отключи вашия автомобил, да стартира двигателя и дори да споделяте достъпа с други шофьори.

Прочетете още: Пекинското метро може скоро да въведе лицево разпознаване и сканиране на длани

Очаквано, технологията се фокусира предимно върху сигурността - производителят на вашия автомобил използва съществуваща надеждна система, за да изпрати дигиталния ключ на смартфона ви, който от своя страна използва NFC протокол (протокол за комуникация между устройства от близко разстояние), за да ви даде достъп до вътрешността на колата. Разбира се, няма как просто да отключите колата си от дивана в къщи, но това гарантира, че и на крадците ще им се наложи да присъстват в близост до колата с вашия телефон в ръка, за да успеят да го направят, ако изпаднете в подобна ситуация.

Компаниите със сигурност ще се нуждаят от определено време, за да въведат тази нова функционалност, така че дните на физическия ключ, мотаещ се из джобовете, все още не са отминали. За сметка на това от Car Connectivity Consortium смятат, че, веднъж готова за масова употреба, технологията ще бъде достъпна за всички. Като се има предвид, че в организацията производителите на смартфони са представени от компании като Apple, LG и Samsung, а автомобилният бранш от такива като BMW, Hyundai и Volkswagen, то нейната позиция определено си заслужава да се вземе предвид.

Вече се говори и за версия 2.0, която обещава повече оперативна съвместимост между автомобилите и мобилните устройства през първото тримесечие на 2019 г.

Като цяло стандартът обещава удобство за всеки, който е склонен да замени обичайните си ключове с емблема на любимия футболен отбор, но също така може да бъде от съществено значение за автомобилите на бъдещето и за възможността за споделяне на един автомобил от различни шофьори – практика, която набира все по-голяма популярност на много места по света.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас