Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
18 юни
2018
 
 

ЕК създава единен портал за обучение на изкуствен интелект

Комисията инвестира около 500 милиона евро годишно за развитието на този технологичен отрасъл, обяви Мария Габриел

2638 прочитания

Европейската комисия (ЕК) планира да укрепи технологичния и промишлен капацитет на Европа, като създаде платформа за изкуствен интелект, която да позволи достъп до полезни ресурси чрез единен портал. Въпросът за изкуствения интелект ще бъде включен и в профила на някои от центровете за цифрови иновации в регионите на ЕС. Така всяко предприятие, независимо малко, средно или голямо, ще може да тества и интегрира решения за изкуствен интелект в продуктите и услугите си.

Това обяви на пресконференция след среща на високо равнище на заинтересованите страни относно изкуствения интелект Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество. Събитието бе организирано от Европейския икономически и социален комитет и ЕК и обедини представители на бизнеса, академичните среди, гражданското общество, политици и неправителствени организации. В рамките му бяха обсъдени следващите стъпки за ускоряване на напредъка по стратегията на ЕС за изкуствения интелект, основана на три стълба - индустриална конкурентоспособност, социално-икономическо въздействие и правни и етични предизвикателства.

 

Прочетете още: Изкуственият интелект ще доведе до неочаквани резултати

По отношение на ресурсите, Мария Габриел отбеляза, че в момента ЕК инвестира около 500 милиона евро годишно в изкуствен интелект. Вероятно публичните и частните инвестиции в Европа ще достигнат до около 20 милиарда евро до 2020 година. Българският еврокомисар заяви обаче, че амбицията трябва да бъде още по-висока и през следващото десетилетие инвестициите да стигнат 20 милиарда на годишна основа.

Що се отнася до инвестициите, Мария Габриел наблегна на най-важното условие: тези в хората. "Вярвам, че най-добрият начин да подобрим капацитета си в областта на изкуствения интелект е да преодолеем липсата на цифрови умения на работната сила. Искаме да гарантираме, че европейците притежават необходимите умения и знания и използват в максимална степен своите способности. Само по този начин цифровата трансформация, и по-специално развитието на изкуствения интелект, ще бъде от полза за гражданите и индустрията", заяви българският еврокомисар. В тази връзка са предвидени програми за обучение за всички възрасти, включващи проект за междусекторно сътрудничество по отношение на уменията, трансгранични стажове по схемата "Цифрова възможност", дейности на коалициите за цифрови умения и работни места. Новата програма "Цифрова Европа", която Мария Габриел предложи, също предвижда подкрепа от 700 милиона евро за придобиване на умения за напреднали в областта на изкуствения интелект.

Мерките по отношение на правните и етични въпроси, породени вследствие развитието на изкуствения интелект, също бяха пояснени от българския еврокомисар. Новосъздадената миналата седмица Експертна група на високо равнище, включваща 52 експерти, трябва да предложи етични указания за разработването и използването на изкуствен интелект. Първото заседание на групата ще бъде на 27 юни. Тя ще играе също ключова роля за създаването на Европейски алианс относно изкуствения интелект, който да обедини всички заинтересовани страни.

Мария Габриел информира още, че за бюджет 2021-2027 ЕК е предложила значително увеличаване на подкрепата за научни изследвания и иновации за изкуствен интелект чрез новата програма "Хоризонт Европа". Освен това, в новата програма "Цифрова Европа" се предвиждат почти 2,5 милиарда евро за развитие на изкуствен интелект за подобряване на технологичния капацитет и осигуряване на разпространение и внедряване на цифрови технологии в европейската икономика.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас