Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
14 юни
2018
 
 

Google забранява окончателно външните разширения за Chrome

От есента Chrome Web Store ще е единственият източник за разширения.

2931 прочитания

Поправки в правилата за ползване на интернет магазина за браузъра Chrome обяви Google. В съответствие с тях потребителите вече няма да могат да инсталират разширения и приложения, разработени от трети страни. От там обясняват необходимостта от реформата с грижа за безопасността на ползващите браузъра.

Преди разработчиците имаха възможността чрез специални инструкции да разположат на свой сайт бутон, натискането на който отваря прозорец с предложение за сваляне на разширение, без да се посещава официалния магазин на браузъра – Chrome Web Store. Тази възможност се казва inline instalation и тя се за пръв път се появи през 2011 г.

От 12 юни е забранена inline инсталацията на нови разширения, като потребителите се препращат към онлайн магазина. От 12 септември пък се планира пълно елиминиране на тази възможност и за всички останали такива.

Прочетете още: Google започва да налага новия дизайн на Gmail

Възможността за вграждане на инсталатор за разширения на различни сайтове бе реализирана с цел по-удобното им разпространение. Без нея, за откриване на скоро публикуван продукт, потребителят трябва да посети официалния магазин и да изпробва различни варианти, преди да открие това което му е необходимо. 

От есента Chrome Web Store ще е единственият източник за разширения.

Inline инсталацията позволяваше на разработчиците самостоятелно да разпространяват своите продукти, а крайните потребители да започнат да ги ползват след натискане на един бутон.

През последните няколко години обаче се появиха фалшиви страници приканващи потребителите да инсталират съмнителни разширения. Например на сайт, имитиращ доставчик на поточно видео, може да се изобрази съобщение, че версията Flash Player-а е стара и че човек трябва да кликне на определен линк, за да я обнови. Въпросната връзка, разбира се, не води към нова версия на Flash, а към зловредно разширение.

Google започна да се бори с тази тактика още през 2015 г. Мащабът на проблема обаче се е оказал прекалено голям и в крайна сметка от там са взели решение да прибегнат до по-радикална мярка.

От компанията съветват разработчиците да проучат как да опишат най-добре продуктите си в Chrome Web Store, както и да използват банери на сайтовете си, които да пренасочват потребителите към съответните разширения.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас