Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
13 юни
2018
 
 

Хакери откраднаха секретни документи за бъдещи американски оръжия

Хакери са имали достъп до над 600 GB данни, собственост на един от контрагентите на ВМС на САЩ.

3117 прочитания

Хакерска група е проникнала в информационна система на компания, работеща за Военноморските сили (ВМС) на САЩ, съобщи The Washington Post. Името му не е споменава. Известно е само, че подизпълнителят работи в Naval Undersea Wafrare Center, изследователско поделение на ВМС, занимаващо се проектиране на подводници и въоръжение за тях. Според изданието хакерите са работили за китайското правителство.

Злоумишлениците са получили неоторизиран достъп до над 614 GB секретни данни, в това число информация за проект, носещ кодовото име Sea Dragon (Морски дракон). Вероятно зад него се крие разработката на перспективна свръхзвукова противокорабна ракета. Хакерите са откраднали още информация за криптографска система, използвана за комуникации, а също така електронна библиотека с данни на отдела на ВМС за разработка на подводници.

Хакери откраднаха секретни документи за бъдещи американски оръжия

Прочетете още: Атомни подводници на САЩ ще бъдат оборудвани с геймърски джойстици

Sea Dragon е стартиран през 2015 г., като за него са заделени 300 млн. долара. Изпитанията на оръжието се очаква да започнат през септември т.г. През 2020 г. пък се планира то да бъде прието на въоръжение.

В момента ВМС разследва инцидента със съдействието на ФБР. Засега от там се въздържат да дават коментари.

Въпреки важността и секретността на данните те са били съхранявани на слабозащитена инфраструктура на подизпълнителя. Според официални лица в САЩ събраните откъслечни данни представляват държавна тайна, а инцидентът поставя под съмнение способността на ВМС да контролира работещите за него компании.

По думите на адмирал Филип Дейвидсън именно това е слабото звено в подобни ситуации. Директорът на Националното разузнаване Даниел Коутс пък отива още по-далеч заявявайки, че китайските атаки като правило са насочени именно срещу подизпълнители или организации, занимаващи се с поддръжката на мрежовата инфраструктура на държавни учреждения.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас