Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
06 юни
2018
 
 

IDC: Рекорден 38.6% ръст на пазара на сървъри в глобален мащаб

Продажбите на световния пазар на сървъри са се увеличили с 38.6% на годишна база, като по този начин са достигнали до 18.8 млрд. долара през 1Q18, сочи проучване на IDC

2427 прочитания

Според данните на International Data Corporation (IDC) продажбите на световния пазар на сървъри са се увеличили с 38.6% на годишна база, като по този начин са достигнали до 18.8 млрд. долара през първото тримесечие на 2018 г. (1Q18). Доставките на сървъри в световен мащаб пък бележат ръст от 20,7% на годишна база и достигат до 2,7 милиона броя през 1Q18.

Като цяло общият пазар на сървъри продължава да укрепва, след като трето поредно тримесечие отбелязва двуцифрен ръст. Това рекордно търсене на се дължи на цялостния цикъл на опресняване на техническите мощности на бизнеса, силното търсене от страна на доставчиците на облачни услуги, по-широкото използване на сървърите като основна градивна единица за софтуерно дефинираните инфраструктури, широкото търсене на по-нови процесори като платформата на Intel - Purely, както и наличието на натоварвания от следващо поколение. През това тримесечие са се увеличили и средните продажни цени. Според изследването това се дължи на търсенето на по-мощни конфигурации и увеличените разходи за компоненти, като увеличението на цените също допринася за цялостния ръст на приходите.

Прочетете още: 66,4% годишен ръст на продадените графични карти отчита Jon Peddie Research

Постъпленията при масовия клас сървъри са се увеличили с 41.3% до 15.9 млрд. долара, а при тези от средния клас - с 31% до 1.7 млрд. долара. При системите от най-висок клас ръстът е от 20,1% до 1,2 млрд. долара.

Класация на сървърните пазари по компании

През 1Q18 Dell Inc. и HPE/New H3C Group са статистически обвързани* начело на световния пазар на сървъри със съответно 19,1% и 18,6% пазарни дялове. Dell е най-бързо разрастващият се доставчик сред петте водещи компании, като отбелязват ръст на приходите от 50,6% за година (3,6 милиарда долара) и увеличават стойността на акциите си с 1,5 пункта при силно представяне във всички основни географски региони. Приходите на HPE/New H3C Group нарастват с 22.6% през 1Q18 и достигат 3.5 млрд. долара. Годишният темп на растеж на HPE включва и приходите от партньорството на компанията с H3C Group в Китай, започнало през май 2016 г. По този начин статистиката на HPE/New H3C Group обединява сървърните приходи в световен мащаб и на двете компании. Lenovo, IBM и Cisco също са статистически обвързани* като си разделят третата позиция със съответни дялове от 5,8%, 5,3% и 5,2%. Групата ODM Direct е увеличила приходите си с 57,1% спрямо същия период на миналата година и достигат до 4,6 милиарда долара.

Основни констатации за сървърния пазар

На географска основа Азия/Тихоокеански регион (с изключение на Япония) е най-бързо развиващият се регион през първото тримесечие на 2018 г. с 51,7% ръст на годишна база. В Латинска Америка ръстът е 41,1%, САЩ - 40,6%, Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) - 35,0%, Канада нараства - 28,3%, Япония - 2,9%. Китай - 67,4%.

Търсенето на x86 сървъри се е увеличило с 41.0% през 1Q18 с приходи от 17.4 милиарда долара. При останалите ръстът е от 15.5% на годишна база до 1.4 млрд. долара.

Забележки:

* IDC декларира статистическа връзка, когато има разлика от един процент или по-малко в дела на приходите или продажбите между двама или повече доставчици.

** Поради съществуващото съвместно предприятие между HPE и новата група H3C, IDC отчита външния пазарен дял на световно ниво за HPE и New H3C Group като "HPE / New H3C Group", започвайки от 2Q 2016

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас