Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
05 юни
2018
 
 

Наградиха победителите в Международния конкурс по програмиране CodeIT 2018

Организираният от Мусала Софт международен конкурс по програмиране събра състезатели от България, Сърбия, Македония и Хърватия

3370 прочитания

В понеделник, на официална церемония в Президентството на Република България бяха отличени победителите в 18-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT Сезон 2017-2018, организиран от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента Румен Радев.

 

 Румен Радев, Президент на Република България, заедно с Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT

Прочетете още: Конкурс приема идеи за подобряване на успехите на жените чрез технологии

 

Победител в генералното класиране стана осмокласникът от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово - Мартин Копчев. На второ място се нареди Виктор Терзиев, 12 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“, а на трето – софтуерният разработчик Тодор Бончев.

В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от ООУ „Кире Гаврилоски Яне“, Прилеп, Македония, а негов подгласник - Виктор Кожухаров, ученик от 9 клас в ПМГ „Баба Тонка“, Русе. Трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача, Хърватия.

На събитието присъстваха представители на академични институции и неправителствени организации в областта на информационните технологии, спонсори и партньори на състезанието.

В приветствената си реч към финалистите, държавният глава Румен Радев беше категоричен, че бъдещето на икономиката е във високите технологии, които пък се основават на цифровите технологии и информатиката. “Затова надеждата ни е във вас“, обърна се към младите програмисти президентът. Той благодари специално на организаторите от Мусала Софт, както и на партньорите и приятелите на конкурса и допълни: „Пожелавам на състезанието CodeIT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

Международният конкурс по програмиране CodeIT отново събра блестящи таланти в състезателното програмиране. Това е една от най-дългосрочните инициатива на Мусала Софт и се гордеем, че отново получихме подкрепа от президентската институция, от най-елитните образователни и академични институции, от бизнеса и неправителствения сектор. Убедени сме, че тези млади хора ще бъдат сред лидерите на софтуерната индустрия и сме щастливи да бъдем част от техния път към върха“, сподели от своя страна Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

Иначе финалният кръг на конкурса се проведе на 3 юни (неделя) между 12:30 и 17:30 ч. в София. Участниците в него бяха определени сред състезателите, които постигнаха най-добри резултати от шестте предварителни (онлайн) кръга на международното състезание по програмиране, които се проведоха в периода между октомври 2017 г. и май 2018 г.

Традиционно всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Специален гост на конкурса тази година беше Иван Катанич от Хърватия, дългогодишен състезател по програмиране, заслужил множество отличия от международни олимпиади и конкурси, включително златен медал от IOI и два сребърни медала от ACM ICPC. Той изнесе лекция пред финалистите в CodeIT и разговаря с тях за всичко, което им беше интересно да научат от един гуру на състезателното програмиране. Катанич подготвя учениците от отбора по информатика на Хърватия и е автор на задачи за състезания.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас