“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќбразование
01 юни
2018
 
 

‘ћ» участва в мащабни€ проект за ÷ентър за върхови постижени€ ”Ќ»“е

‘акултетът ще участва и в европейски€ проект ”Ќ»“е, финансиран по ќѕ ДЌаука и образование за интелигентен растежУ.

3712 прочитани€

‘акултетът по математика и информатика (‘ћ») към —” "—в.  лимент ќхридски" участва в проекта „”ниверситети за Ќаука, »нформатика и “ехнологии в е#-обществото (”Ќ»“е)“, който се финансира по ќѕ „Ќаука и образование за интелигентен растеж“, като одобрени€т бюджет за цели€ проект е над 29,78 млн. лева. —рокът за изпълнението му е 28 февруари 2018 г. – 31 декември 2023 г.

÷ентърът за върхови постижени€ ”Ќ»“е ще представл€ва разпределена изследователска инфраструктура, като след изграждането т€ ще подобри възможностите на изследователите от различни географски райони в Ѕългари€ (Ѕургас, –усе, —офи€, Ўумен), които ще се сътрудничат не само помежду си, а и с партньори от ≈вропа и цели€ св€т.

ѕрочетете още: 3 технологични центъра у нас ще се изграждат със 128,8 млн. лв. европейско финансиране

Ќаучните изследвани€, които ще се провеждат по проекта, включват подпомагане пълноценното използване на наличните √олеми данни в индустри€та и обществото, осигур€ване на непрекъсната, надеждна и сигурна свързаност за нарастващи€ брой устройства в интелигентните среди, както и развитие на нови математически и статистически методи и алгоритми, подкреп€щи обработката и анализа на √олеми данни (Big Data).

ќсвен това са планирани изследвани€ за улесн€ване на виртуализаци€та на системи в реално време, за подпомагане дигитализаци€та, визуализаци€та и пресъздаването на обекти, местоположени€ и събити€, както за изграждане на предпоставки за следваща генераци€ материали и компоненти. ўе бъдат разработени кибер-физични системи, позвол€ващи на потребителите по-добър контрол и взаимодействие с физически€ св€т около т€х. Ќаучни изследвани€ ще има и в областта на „интелигентните градове“, използващи » “ за управление на транспортната мрежа, енергийната консумаци€ и др., както и за създаване на фабрики на бъдещето и преход към »ндустри€ 4.0, изискваща повсеместно използване на дигитални технологии в предпри€ти€та и оптимизиране на техните работни процеси с помощта на съвременни » “.

ѕо проекта ще бъдат създадени специализирани услуги за малки и средни фирми и за млади предприемачи, както и осигур€ване на онлайн достъп до отворени бази данни от научни изследвани€, провеждани в ÷ентър ”Ќ»“е, материали за е-обучение, виртуален достъп до разпределената научна инфраструктура на проекта и др. „ƒигитални€т иновационен център ще подпомага комуникаци€та и обмена на знани€ с всички заинтересовани страни“, за€в€ват участниците в проекта.

¬ екипа за изпълнение на проекта участват пет университета. —офийски€т университет „—в.  лимент ќхридски” е водещ партньор и ще работи заедно с “” - —офи€, –” „јнгел  ънчев”, Ѕургаски€т университет „ѕроф. д-р јсен «латаров” и Ў” „≈пископ  . ѕреславски”. «а постигане на целите, основни€т екип на петте университета ще работи съвместно и с 16 асоциирани партньори, между които български и чуждестранни изследователски центрове, университети и специализирани средни училища, бизнес структури.

ѕроектът се подкреп€ от —толична община, както и от общините на Ѕургас, –усе и Ўумен, от редица научни организации и бизнес организации като —офи€ “ех ѕарк, » “  лъстер, Ѕј— ќћ, редица известни » “ компании и др.

«а периода на изпълнение на проекта (2018 до 2023 г), екипът от петте университета-партньори има отговорната задача да изгради уникална изследователска структура, разпределена на територи€та на Ѕългари€. 75% от общи€ бюджет на проекта са заделени за нейното изграждане. ƒо кра€ на проекта през 2023, се предвижда да бъде изграден изц€ло нов научно изследователски комплекс в кампус Ћозенец на —офийски€ университет. »зследователските бази в другите 4 университета-партньори ще бъдат съществено реконструирани и оборудвани до превръщането им в модерни научни комплекси.

“ова покритие на районите създава уникална възможност за изграждане на реално работеща високо-технологична структура в Ѕългари€.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас