“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
30 май
2018
 
 

ƒоброслав ƒимитров от »мпери€ ќнлайн е нови€т председател на Ѕј— ќћ

5 български компании и организации се присъединиха към софтуерната асоциаци€

3201 прочитани€

ƒоброслав ƒимитров от „»мпери€ ќнлайн“ јƒ бе избран за председател на Ѕългарската асоциаци€ на софтуерните компании – Ѕј— ќћ по време на годишното общо събрание на браншовата организаци€. ¬ нови€ ”правителен съвет на Ѕј— ќћ продължава работа досегашни€т председател —тамен  очков (—јѕ Ћабс Ѕългари€ ), ще заедно с √еорги Ѕрашнаров (Ќемечек), √еорги «ахариев (ƒинамо —офтуер Ѕългари€), ƒимитър √юлев (јнтиподес),  расимир —то€нов (ќрак - »нженеринг),  рум ’аджигеоргиев (ћелън), ‘илип ћутафис (ƒайнамик —олюшънс) и ћа€ ћаринова, изпълнителен директор на асоциаци€та.

ѕрез изминалата година пълноправни и асоциирани членове на организаци€та са станали още 5 български компании и организации – ≈ндава ќќƒ, ≈кспириън Ѕългари€ ≈јƒ, ’акомо,  ауфланд —ървис ≈ќќƒ и ÷ентър за творческо обучение. ¬ момента Ѕј— ќћ има 80 софтуерни фирми – пълноправни членове, и над 120 асоциирани членове, сред които висши училища, фондации, фондове за рисков капитал, стартиращи иновативни компании и др.

ƒоброслав ƒимитров, »мпери€ ќнлайн. —нимка:  –ј—»ћ»– ё— ≈—≈Ћ»≈¬, архив на  апитал.

ѕрочетете още: »вайло —лавов от BULPROS оглави Ѕългарската аутсорсинг асоциаци€

ƒоброслав ƒимитров, »мпери€ ќнлайн. —нимка:  –ј—»ћ»– ё— ≈—≈Ћ»≈¬, архив на  апитал.

—поред отчетни€ доклад четири са основните направлени€, в които Ѕј— ќћ се фокусира през изминалата година. ¬ областта на вътрешни€ пазар Ѕј— ќћ работи по съвместни инициативи за подобр€ване на бизнес средата и развитие на » “ сектора в сътрудничество с други браншови структури. ¬ сферата на образованието организаци€та осъществи съвместни инициативи и проекти с ћинистерство на образованието и науката (ћќЌ) за обучение на специалисти в областта на »“ и софтуерната индустри€ с оглед преодол€ване на хронични€ глад за квалифицирани кадри. ƒругите две важни направлени€ са промотиране на конкурентните предимства на софтуерната индустри€ на международните пазари, и не на последно м€сто – развитие на екосистемата за иновации и предприемачество.

ќсновно предизвикателство пред сектора за поредна година остава недостигът на квалифицирани специалисти, който възпреп€тства естествени€ растеж на бранша, посочват от Ѕј— ќћ. ¬ момента делът на софтуерната индустри€ е 2,4% от Ѕ¬ѕ на страната. „“ози д€л е постигнат с едва 22 хил€ди работни места от почти 3 милиона работна сила в страната“, допълват от асоциаци€та.

—ъществена м€рка за преодол€ването на това предизвикателство в дългосрочен аспект е инвестици€та в образование и насърчаване на младите хора към избор на конвертируеми специалности с възможности за висока професионална реализаци€. ≈то защо и през следващата година Ѕј— ќћ ще продължи работата си в това направление. ѕърви стъпки в тази посока са стартиралите през миналата година Ќационална програма „ќбучение за »“ кариера“ (3-годишен модул) и обучение на младежи в професионалните гимназии (5-годишен модул) за придобиване на професионална квалификаци€ „ѕриложен програмист“ по инициатива на Ѕј— ќћ, в партньорство с водещите » “ организации в Ѕългари€ и активното сътрудничество на ћќЌ и образователните институции.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас