Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
29 май
2018
 
 

От Cisco предупредиха за над 500 000 заразени рутера по цял свят

Според компанията това е част от хакерска кампания на Москва срещу Украйна

2765 прочитания

В сряда, от комуникационната компания Cisco предупредиха, че хакери са заразили с високопроизводителен злонамерен софтуер най-малко 500 000 рутера и устройства за съхранение в десетки страни. Според експерти на компанията тази акция е част от подготовка за масирана кибератака срещу Украйна.

Прочетете още: Какво да направим при изтичане на данни - няколко стъпки за минимизиране на риска

От дивизията за кибер-разузнаване на Cisco – Talos - заявиха, че са сигурни, че зад кампанията, наречена VPNFilter, стои руското правителство, тъй като хакерският софтуер взаимства кода си от злонамерен софтуер, използван в предишни кибератаки, които правителството на САЩ приписва на Москва.

Според експертите на Cisco зловредният софтуер може да бъде използван за шпионаж, за намеса в интернет комуникациите или за двигател на разрушителни кибератаки срещу Украйна, която наскоро обвини Кремъл, че стои зад масираните хакерски кампании, които извадиха от строя част от енергийната мрежа на страната и доведоха до затваряне на важни за икономиката предприятия. "С такава мрежа на свое разположение можете да направите всичко", заяви изследователят от екипа на Cisco Крейг Уилямс пред Ройтерс.

Руското правителство обаче категорично отрече твърденията на Украйна, Съединените щати и различни западни компании, занимаващи се с киберзащита, които твърдят, че именно Москва стои зад мащабната глобална хакерска програма.

Към множеството предупреждения за последиците от злонамерения софтуер, който включва и модул, насочен към индустриални мрежи като тези, които управляват енергийната система на Украйна, се включиха и от Cyber Threat Alliance (CTA), организация с нестопанска цел, която насърчава бързия обмен на данни за нови заплахи между различните доставчици на инструменти за киберсигурност. Нейни членове са компании като Cisco, Check Point Software, Fortinet, Palo Alto Networks, Sophos Group и Symantec.

От Cisco споделиха техническите подробности за VPNFilter с останалите компании в понеделник по време на секретен брифинг, по време на който са били описани всички характеристики на хакерската кампания, разкрити през последните няколко месеца. VPNFilter заразява рутери и устройства за съхранение в домове и офиси. Но тази армия от компрометирани устройства може да бъде използвана като отправна точка за координирани атаки срещу много по-големи цели”, предупреждава Уилямс.

Макар че заразените устройства са на територията на най-малко 54 страни, от Cisco смята, че хакерите са насочени именно към Украйна. Като основа на своите подозрения те посочват факта, че след 8 май проблемите с киберсигурността в страната са нарастнали значително. Според тях Москва се готви за започне същинската атака в рамките на следващите няколко месеца.

 

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас