Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
29 май
2018
 
 

ГДБОП и холандската полиция са спрели анонимизиращи хостинг услуги

Администраторът на сайта е задържан на връх Ком, ще бъде екстрадиран в Холандия

2908 прочитания

Международна полицейска операция по „противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност“ са осъществили служители на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и на Нидерландската полиция, съобщиха от МВР. Според съобщението, престъпленията са свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, предоставяне на интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и за пране на пари. С реализирането на операцията успешно приключва 3-годишно разследване, като по време на акцията са иззети сървъри, свързани с две чуждестранни търговски дружества, предоставяли хостинг услуги и такива за споделяне на данни.

Прочетете още: Всяко четвърто икономическо престъпление у нас е след кибер атака

По време на съвместната акция е бил „свален“ уебсайтът на доставчика на услугите, като преди е направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании, без да се уточнява за кои компании става дума. „Установени са конкретни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, са извън пределите на Нидерландия и България“, допълват от МВР.

Собственикът на двете компании е арестуван в Тайланд, а техническият администратор на сайта - на територията на България, като мястото на задържане също е интересно – на връх Ком в Стара планина. Според данни на МВР, администраторът е пребивавал в България повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. След задържането му е наложена постоянна мярка за задържане с цел екстрадиция за Кралство Нидерландия, допълват от МВР.

От ведомството обяснява, че анонимизиращите хостинг услуги (Bulletproof hosting services), и лицата, които ги предлагат, играят важна роля при извършването на киберпрестъпленита. Този вид услуги предоставят сървъри за престъпно ползване с цел възпрепятстване на правоприлагащите органи. В хода на разследването е установено, че двамата задържани са били наясно относно съдържанието, което е хоствано, и въпреки това не са предприели действия за спиране на разпространението.

 

ЕТИКЕТИ:
ГДБОПхостинг
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас