Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
28 май
2018
 
 

Apple спечели 538,6 милиона долара в дело срещу Samsung, но може да загуби много повече

Компанията е заплашена с множество дела и загуба на доверие заради инженерни проблеми с iPhone 6

2395 прочитания

В последно време изглежда, че технологичният гигант Apple постоянно е в центъра на някакви съдебни спорове, за голямта част от които дори не се чува в обществено пространство. През тази седмица обаче, две дела, водени от съдията от Луси Кох, бяха отразени подобаващо в медиите. В едното, Apple спечели значителна сума от Samsung, но по другото е възможно компанията да загуби част от доверието на потребителите.

В патентна битка със Samsung, която датира още от времето, когато Стив Джобс беше жив, журито присъди южнокорейската компания да изплати на Apple 538,6 милиона долара заради дизайна на телефоните си. Съдебните заседатели имаха нужда от цели пет дни, за да реши широкообхватния случай, в който става дума колкото за иновации, толкова и за обикновено правоъгълно парче стъкло.

 

Прочетете още: Apple иска 1 млрд. долара от Samsung в седемгодишно дело за откраднати патенти

Това не е първата парична награда, която Apple получава по този случай, въпреки че все още компанията не е взела и стотинка. В първото дело през 2012 г., журито нареди на Samsung да плати на Apple 1,049 млрд. долара. По-късно обаче сумата беше ревизирана до около 400 млн. долара. След повторното разглеждане делото е предадено на Върховния съд на САЩ, който единодушно отменя първоначалното решение. Затова и последното дело по същество е повторение на първото, но в светлината на решението на Върховния съд. По този начин, въпреки че глобата от 539 милиона долара със сигурност ще бъде обжалвана изцяло или частично от страна на Samsung, решението за пореден път доказва, че южнокорейската компания наистина е взаимствала от дизайна на Apple в опит да получи колкото се може по-бързо предимство на пазара.

"Благодарни сме на журито и сме доволни, че то отсъди, че Samsung трябва да ни плати за копиране на нашите продукти. Вярваме дълбоко в стойността на дизайна и нашите екипи работят неуморно, за да създават иновативни продукти, които носят наслада на нашите клиенти", коментираха присъдата от Apple.

Огъване и счупване

Но, докато Apple e големият печеливш в делото срещу Samsung, данните, изнесени по друго съдебно дело, могат да струват много на компанията в дългосрочен план. В документите, станали публични като част от отказ за образуване на съдебно дело срещу Apple заради т.нар. Touch Disease синдром (проблем при iPhone 6 и iPhone 6 Plus, който кара сензорния екран да не реагира при докосване поради липса на връзка с логическата платка), съдия Луси Кох разкрива, че вътрешните тестове на Apple са установили, че вероятността от огъване на iPhone 6 е с 3.3 пъти по-голяма от тази при iPhone 5s, а при iPhone 6 Plus тази съотношението нараства до 7,2 пъти.

Освен това, Кох подробно описва как Apple са посочили този факт като "едно от най-големите притеснения" при пускането на пазара на най-новия си смартфон, като са определили фиксирането на този проблем като задължително при новитe доставки.

Относителната крехкост на iPhone 6 не е изненада за потребителите, които са имали достъп и до двата модела и, съответно, база за сравнение, но вероятността това да се превърне в проблем за Apple не е никак малка. Компанията многократно отрече, че е имало някакъв инженерен смут с iPhone 6, докато не се появиха казусът "Touch Disease" и първоначалните доклади за проблемите с издържливостта на смартфона. Оттогава Apple стартира програма за подмяна на засегнатите устройства iPhone 6, но фактът, че в компанията са били наясно с дефектите още преди те да станат публично достояние, може да повлияе негативно на засегнатите потребители.

Защо това има значение

Почти сигурно е, че откритието за iPhone 6 ще доведе до нови дела, този път срещу Apple. Сега, когато хората са наясно, че технологичният гигант е знаел за проблемите, свързани с огъването на iPhone 6, изглежда логично засегнатите потребители да поискат смартфоните им да бъдат поправени безплатно (в момента компанията предлага поправка срещу 146 долара). Още по-голям проблем за компанията ще бъде това, че с действията си в случая е възможно да изгубят доверието на много потребители, а това в крайна сметка би струвало на Apple много повече от 539 милиона долара.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас