Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
28 май
2018
 
 

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ одобри AI-инструмент, разкриващ фрактури

OsteoDetect е софтуер, който използва машинно обучение, за да анализира двуизмерни рентгенови изображения

1541 прочитания

В края на миналата седмица Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши продажбата софтуер за откриване и диагностика на фрактури в китката при възрастни пациенти, базиран на изкуствен интелект (AI), съобщиха от ведомството. Иноватовното решение се казва OsteoDetect и е разработено от софтуерната компания Imagine.

Прочетете още: Три примера за стратегическа дигитализация на здравни услуги в България

"Алгоритмите за изкуствен интелект имат огромен потенциал да помагат на доставчиците на здравни услуги да диагностицират и лекуват различни медицински състояния. Този софтуер в частност може да помогне за по-бързото откриване на фрактури в областта на китката и да помогне при диагностицирането им", смята Робърт Окс, доктор и зам.-директор na Службата за ин витро диагностика и радиологично здраве на FDA.

OsteoDetect е софтуер за откриване и диагностика, който използва алгоритми за изкуствен интелект, за да анализира двуизмерни рентгенови изображения за признаци на фрактура на дисталния радиус (често срещан проблем в китката), като маркира мястото на фрактурата върху изображението. Решението разчита на техники за машинно обучение и е предназначен за използване в различни видове клиники, включително първична и спешна медицинска помощ, специализирани грижи като ортопедията например и др. От FDA са категорични, че това е допълнителен инструмент, който няма за цел да замести клиничния преглед при специалист или неговата преценка, а само да я подпомогне.

За да се стигне до одобрението, компанията производител представи ретроспективно проучване на 1000 рентгенови изображения, чрез които са оценени качествата на алгоритъма за откриване на фрактури на китката и неговата точността на локализирането на фрактурата, като резултатите са сравнени с преценката на трима одбрени от FDA ортопеди и хирурзи. От Imagen също така са представили изследване, обхващащо 200 случая на общо 24 доставчика на здравни услуги. И двете извадки показват, че софтуерът повишава показателите при откриване на фрактури на китката, включително повишена чувствителност, специфичност, положителни и отрицателни прогнозни стойности и т.н.

След направените изводи на база представените проучвания, FDA анализира OsteoDetect и с помощта на методологията De Novo, която се използва от регулаторите при прегледа на иновативни устройства с нисък до умерен риск при приложение. В крайна сметка регулаторът допуска новото решение на Imagine до пазара, като по този начин още веднъж доказа възможностите, които дава изкуственият интелект в сферата на здравеопазването. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас