Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
26 май
2018
 
 

Сателитно предаване на 8К телевизия осъществи SES

Демонстрационното излъчване на картина с резолюция 8К бе реализирано с един транспондер 36МHz от сателита Astra 3B.

1911 прочитания

Сателитен пренос на телевизионен сигнал с резолюция 8K (т.е. изображението 7680 на 4320) демонстрира в Люксембург SES по време на ежегодната си конференция SES Industry Days. За излъчването е използван новия видеостандарт DVB-S2X, който позволява по-висока ефективност, така че за предаването е бил нужен един 36 MHz транспондер на сателита ASTRA 3B. Картината с резолюция 7680x4320 пиксела е била кодирана с HEVC и пренесена със скорост 80 Mbit/s, или 4 пъти по-голям капацитет от от необходимата за 4К излъчване. Още от източникът сигналът е бил с IP формат, като по този начин са тествани и технологии за бъдещ пренос, изцяло базиран на IP протокола.

 

Снимка: SES

Прочетете още: 62 млн. абонати на цифрова платена телевизия в Източна Европа през 2017 г.

За демонстрацията SES си партнира с берлинската фирма Spin Digital, която има познания в областта на кодирането и възпроизвеждането на 8K HEVC сигнал в реално време, използвайки свое софтуерно решение. Партньори на SES са също Sharp / UMC, които са доставили 8K телевизионни екрани.

Съдържанието с резолюция 8K, кадрово опресняване 60 кадъра в секунда и 10-битов цвят е било заснето с оригинална 8K камера на PSNC (Poznan Supercomputing and Networking Center), като към заснетото е добавено и 8K компютърно генерирани анимации от Unigine Corp.

“Въпреки че 8K ТВ излъчването си е предизвикателство с днешните технологии за кодиране и ще минат няколко години, докато достигне до домовете на масовия потребител, демонстрацията показва, че сателитите са напълно способни на пренос на 8К сигнал. Ние винаги се стремим да издигнем телевизионното изживяване на едно по-високо ниво и бяхме много развълнувани от този „поглед в бъдещето“ на телевизионната индустрия.“, заяви Томас Верид, вицепрезидент „Нови технологии и стандарти“ в SES Video. - Ще продължим да подкрепяме нашите клиенти и партньори да доставят 4K UHD сигнал в домовете на своите потребители“, добави той.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас