“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет на нещата
16 май
2018
 
 

14% ръст на IoT пазара в ÷ентрална и »зточна ≈вропа

ѕазарът на »нтернет на нещата (IoT) в ÷ентрална и »зточна ≈вропа (÷»≈) бележи ръст от 14% и значително изпреварва хардуерни€ и софтуерни€ сегмент, по данни на IDC.

3814 прочитани€

»ван √айдаров

ѕазарът на т.нар. "»нтернет на нещата” (IoT) в ÷ентрална и »зточна ≈вропа (÷»≈) бележи ръст от 14%, като значително изпреварва хардуерни€ и софтуерни€ сегмент. —ериозен ръст се наблюдава и в световен мащаб, като очаквани€та са той да се запази висок поне в рамките на следващите пет години. ѕовечето компании в региона обаче са категорични, че по-гол€мата част от техни€ бюджет ще бъде насочен към поддръжката на старите системи, с които разполагат, като 21% ще отидат за обнов€ване на тези системи и едва 16% за иновации и внедр€ване на ускорители. Ќезависимо от това, ръстът при технологичните ускорители е значителен – IoT 18%, јR/VR – 77%, което обаче не означава автоматично, че се наблюдава големи обеми на нови интеграции. “ова са част от изводите, които представи Ќели ¬ачева, изпълнителен директор на IDC Ѕългари€, по време на конференци€та IoT Adventure Forum 2018, ко€то се проведе на 15 май в хотел Novotel Sofia. ƒискуси€та събра на едно м€сто организации от различни сектори, които подпомагат разработването, внедр€ването и използването на »нтернет на нещата (IoT).

—тарт на събитието даде председател€т на ƒържавната агенци€ „≈лектронно управление“ (ƒј≈”) јтанас “емелков, който обърна внимание, че все още гол€ма част от администрациите изостават в пром€ната на вътрешната си нормативна уредба по отношение на премахването на хартиените процеси и на изискваните от гражданите удостоверени€ на хартиен носител.

ѕрочетете още: »ндустри€ 4.0 ще засегне силно българските производители

Ѕлизо 60 на сто от националното законодателство съдържа текстове, свързани с електронното управление. ќще поне половината от останалите (около 40 на сто) от нормативните актове през следващите години тр€бва да бъдат изменени за целите на е-управлението. Ќо не можем да предприемем нито една стъпка в електронното управление, без да сме сигурни, че вс€ка една система и вс€ко решение ще отговар€т на всички изисквани€ за оперативна съвместимост“, подчерта “емелков.

Ќели ¬ачева

Ќели ¬ачева, IDC Ѕългари€,  представи и анализира данните на изследователската компани€ за развитието на IoT пазара в »зточна и ÷ентрална ≈вропа.

ѕазарът на IoT определено има гол€м ръст в ÷»≈, но, за съжаление, това далеч не означава особено големи обеми. ѕод 50% от потребителите, към които сме се обърнали с въпрос дали имат стартиран IoT проект, са отговорили, че имат такъв. ƒобрата новина обаче е, че почти всички, които са направили подобна инвестици€, имат намерени€ през следващите години да € разшир€т. »нвестици€та в IoT в наши€ регион се приема за стратегическа – т€ тр€бва да доведе до н€какво конкурентно предимство, което евентуално да ѝ позволи да стъпи на нови пазари”, коментира ¬ачева и добави, че са налице и трансформационни инвестиции, насочени към разшир€ване на пазарни€ д€л на компаниите и превръщането им в лидери в определена сфера, както и тактически такива с цел по-краткосрочни проекти в преследване на конкурентно предимство в конкретна сфера.

ѕо думите на ¬ачева добра новина за IoT пазара е и фактът, че повечето потребители са доволни от направените инвестиции. —ферите, в които инвестират компаниите в региона, са енергийна консумаци€ и съхранение, идентификаци€ и управление на служителите и в управлението на логистични€ парк. ѕредизвикателствата пък винаги са свързани с комплексното внедр€ване, тъй като често между »“ отделите и специалистите в сферата на автоматизаци€та има определени конфликти. —ъщевременно оперативните системи, свързани с автоматизаци€та, биха били много по-полезни, ако бъдат интегрирани с »“ и ако резултатите от това бъдат използвани по иновативни начини от компаниите. “ова обаче се случва много трудно и съответно р€дко”, допълни т€.

ѕроблеми има и в други посоки, като една от т€х е свързана с използването на събираните данни. ÷ели 27% от компаниите твърд€т, че събират информаци€, без обаче да € използват. Ќе€сната възвращаемост при реализаци€та на IoT проекти, също често е сочена като основна пречка пред по-гол€мото развитие на сектора.

—игурността е един от най-големите проблеми, който вли€е на възвращаемостта, защото в крайна сметка се оказва, че инвестициите в IoT са свързани с допълнителни такива за сигурност и то не само насочени към въпросните устройства, но и към основните системи, които са използвани и до момента, за да може да се намали вли€нието на новите интеграции”, обърна внимание Ќели ¬ачева и очерта основните тенденции, касаещи свързаността, обработката, платформите и сигурността при “»нтернет на нещата”.

»зследвани€та показват, че все още най-често като тип връзка за IoT устройствата се използват клетъчните системи. —истемите до 4G обаче имат едно ограничение – бро€ на устройствата на квадратен километър, които могат да бъдат управл€вани. “ози проблем се адресира от 5G, като се увеличава значително бро€т на устройствата на квадратен километър и се фиксира проблемът с латентността, който е много важна за различни системи, като например автономните автомобили, които би тр€бвало да реагират веднага на дадена ситуаци€. ќсвен това тази мрежа позвол€ва създаването на подсегменти, които могат да бъдат използвани от отделни приложени€”, посочи ¬ачева.

“€ коментира и важността на периферните системи за обработка на данни, като об€сни, че в момента се по€в€ва ц€л нов клас хардуер, който е предназначен да управл€ва точно такива системи и за първи път е специално конструиран за облсужването им, а не за смартфони и компютри, които имат различни изисквани€.

ќтносно предпочитани€та на компаниите в региона, ¬ачева бе категорична, че те се ориентират много по-често към разработка на решени€, отколкото към използване на готови платформи на различни доставчици. Ќо ако една компани€ иска бързо да се наложи на пазара, н€ма начин да не използва подобни платформи, разнообразието на които в момента е огромно. Ќезависимо дали са родени като софтуерни или комуникационни системи, те могат да бъдат ползвани от различни индустрии. “ова са хоризонтални ориентирани платформи, но на пазара има м€сто и за вертикални решени€, от които се очаква специфичен резултат и са пригодни за определена индустри€. –азнообразието при т€х е много гол€мо и ние, като анализатори, очакваме дори хоризонталните платформи да започнат да предлагат решени€, ориентирани към точно определени индустрии. “е предлагат управление на IoT устройства на различни доставчици, средства за управление и контрол, такива за събиране и обработка на информаци€. Ќад 55% от използваните решени€ в ÷»≈ са смесени – използва се едновременно платформа на определен доставчик и вътрешна разработка”, конкретизира ¬ачева.

IoT Adventure Awards

¬ кра€ на събитието б€ха раздадени и първите награди IoT Adventure Awards, с които б€ха отличени най-добрите проекти в областта на “»нтернет на нещата” у нас.  онкурсът, който се организира от ћеждународната академи€ за обучение по киберразследвани€ (ћјќ –) в сътрудничество с –айт »мидж, отличи най-добрите проекти, решени€ и стартъпи в 5 "IoT" категории: “”мен град”, “Ѕизнес”, “ѕотребители”, “—тартъп” и “ќбщество”.

¬ категори€та “»нтернет на нещата: ”мен град” победител е проектът DataArt Smart Elevator на DataArt Ѕългари€ за умен асансьор, който демонстрира нагледно как IoT може да бъде част от ежедневието на хората и да направи живота им по-сигурен и лесен. јсансьорът притежава гласово активиране, гласов контрол и гласови команди, използващи Amazon Alexa и DeviceHive.

 ѕроектът MOM4 на NearSoft Europe беше отличен в категори€ “»нтернет на нещата: Ѕизнес”. —офтуерната платформа от ново поколение, изц€ло разработена според Reference Architectural Model for Industry 4.0 (RAMI 4.0), улесн€ва дигитализаци€та на производствените дейности и дейностите, свързани с поддръжка и ремонти.

¬ категори€ “»нтернет на нещата: ѕотребители” призът грабна Ћайтхаус на јпп Ћайтхаус - първото безплатно туристическо приложение в Ѕългари€, което използва успешно бийкън технологи€та, като има изградена мрежа от над 150 бийкъна в градовете ¬арна, Ѕургас, —офи€, което го нарежда на челно м€сто в този сегмент. ¬ допълнение, успешната интеграци€ на Geo-Fencing и Google Nearby позвол€ва моментална връзка със смартфоните на туристите и жителите на града.

¬ категори€ “»нтернет на нещата: —тартъп” бе отличен проектът ShopUp на едноименната компани€. ShopUp e български стъртъп, работещ в областта на IoT. “€хното решение представл€ва иновативна аналитична платформа, ко€то комбинира различни IoT технологии и извлича информаци€ от т€х чрез изкуствен интелект, подпомагайки търговски вериги, магазини, ресторанти и хотели при взимането на информирани решени€, свързани с измеримо целеполагане на лични€ състав, реална симулаци€ за увеличение на оборота, оптимизиране на смените на служителите, анализ на трафика и профилиране на техните клиенти.

¬ категори€ “»нтернет на нещата: ќбщество” победител стана Digital Nervous System на «аралаб – проект за безплатна градска мрежа за свързани устройства в —тара «агора. ћрежата е базирана на попул€рни€ в световен мащаб LoRaWAN протокол, използван и от The Things Network, с чи€то помощ могат да се свързват неограничен брой умни устройства.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас