Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
11 май
2018
 
 

ZTE е на границата на смъртта – няма да има нови смартфони

Компанията стана жертва на политиката, Huawei може да се следваща.

3925 прочитания

Китайската компания ZTE прекрати почти всички бизнес операции и по всяка вероятност ще трябва да напусне пазара на смартфони. Причината за това са санкциите, наложени ѝ от американското правителство.

Проблемите на компанията с властите в САЩ не са от вчера – още преди няколко години тя бе обвинена, че нарушава търговските закони страната, доставяйки телекомуникационно оборудване в Иран. Проблемът е в това, че в продуктите на ZTE се използват технологии и компоненти на американски компании. В резултат на китайския доставчик бе наложена глоба в размер на 892 млн. долара. От там признаха вината си, платиха сумата, но и продължиха дейността си. 

ZTE е на границата на смъртта – няма да има нови смартфони

Прочетете още: ZTE ще плати $900 млн. глоба за доставки на мрежово оборудване в Иран

Сега, в разгара на търговската война между САЩ и Китай, по ZTE бе нанесен нов удар. Компанията отново е обвинена в доставка на техника за Иран и този път нещата няма да приключат само с глоба (била тя и крупна). На американските ѝ партньори бе забранено за срок от седем години да ѝ доставят технологии и компоненти. Това означава, че ZTE не може да използва процесорите на Qualcomm и операционната система Android с услугите на Google.

Чиповете Snapdragon се използват масово в продукцията на компанията и към момента там нямат с какво да ги заменят. ZTE използва и чипсети на тайванската MediaTek, но това са решения с по-малка производителност и други недостатъци. Освен това преди време се появиха информации и че самата MediaTek може да спре доставките за ZTE заради риска и на нея да ѝ бъдат наложени санкции. Това не се случи, след намесата тайванското правителство.

Въпреки това най-добрите продукти на китайския доставчик са именно с компоненти на Qualcomm. Това, паралелно с отсъствието на нормална версия на Android (т.е. с работещи услуги на Google), на практика изхвърля ZTE от пазара на смартфони. На теория компанията може да използва свободната версия на операционната система, но такива устройства надали ще са особено търсени. 

В момента от ZTE се опитват да реагират на ситуацията, искайки от САЩ да отменят ограниченията. Според анализатори обаче администрацията на Доналд Тръмп надали ще отмени решението. Там имат нужда от показателен случай, с който да респектират и останалите играчи на пазара.

В този ред на мисли следващата мишена за аналогични санкции може да е Huawei. Засега към нея няма преки обвинения, но натискът е очевиден. През 2017 г. например на компанията не бе позволено да влезе в САЩ – тамошните оператори бяха принудени да се откажат от партньорствата си с Huawei. Твърдеше се, че устройствата на производителя не са безопасни и че могат да се използват за шпионаж.

Разбира се, директното сравнение на ZTE с Huawei би било некоректно. Втората компания разработва свои чипсети с марката Kirin.

Редно е да се допълни още, че през 2017 г. ZTE бе четвъртият по обем на продажбите играч на пазара в САЩ с дял от 9,5%.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас