Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
10 май
2018
 
 

Администрацията ще предоставя по-бързо услуги, според нов законопроект

2660 прочитания
Страница 1 от 2

Намаляване на първичните администратори на данни, премахване на монопола на първичните администратори на данни върху данните в регистрите, по-масово използване на служебния обмен на данни са основните цели на проекта за трансформиране на модела на административно обслужване, реализиран от администрацията на Министерския съвет по ОП „Добро управление“. След инвентаризацията на административните режими и услуги в над 3700 места в цялата страна идентифицирани конкретни проблеми и са предложни общо 605 мерки за отстраняването им.

„От една година тече интензивен процес за намаляване на административната и регулаторна тежест, като проблемите в тази област, идентифицирани от администрации, се възприемаха по-скоро като самокритика. Сега чрез оценката, дадена от независим външен консултант, се открояват и скритите проблеми, както и допълнителните възможности за намаляване на административната тежест“, обясни Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет.

Предложените мерки са свързани с услугите, касаещи цялата държавна администрация и общите закони. Предложените промени са публикувани за обществени консултации на едноименния портал, като забележките и коментарите ще бъдат разгледани от Съвета за административна реформа, след това и от Министерския съвет, за да се стигне до финалния вариант на мерките за въвеждане на комплексното административно обслужване, за усъвършенстване на работните процеси по предоставяне на административни услуги и за стандартизиране на ключови за гражданите и бизнеса услуги на общините.

Прочетете още: Проект по ОПДУ предвижда сериозно намаляване на регистрите в администрацията

Преди инвентаризацията са идентифицирани общо 2568 предоставяни услуги (към 23.10.2017 г.), като в рамките на проекта са посетени над 3700 локации на централни администрации и техните териториални звена, областните и общинските администрации, като е разширено и понятието „гише“.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас