Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
08 май
2018
 
 

Автомобилите на Volvo ще се предупреждават за опасности на пътя

Иновационното сътрудничество ще даде възможност на шофьорите да споделят в реално време информация за опасности в трафика

2956 прочитания

Volvo Trucks представи нова облачна услуга - „Безопасност чрез свързаност“ (Connected Safety) - която дава възможност на товарните и леките автомобили на компанията автоматично да се предупреждават взаимно за опасни ситуации на пътя. Освен това, иновационното сътрудничество ще позволи на шофьорите да споделят в реално време информация за опасности в трафика.

Прочетете още: До 2025 година половината коли на Волво ще бъдат електрически

При включване на предупредителните светлини товарният автомобил изпраща сигнал към облачната услуга на Volvo Trucks през свързания към интернет мобилен телефон на водача. Оттам информацията се препраща към съответната услуга на Volvo Cars, след което се разпраща предупреждение към всички свързани леки и товарни автомобили, които се приближават към местоположението на автомобила с активирани аварийни светлини. Аналогичен е и процесът, когато водачът на лекия автомобил сигнализирала за опасност.

Автомобил, който е спрял отстрани на пътя при лоша видимост, рискува да бъде ударен отзад, което може да има тежки последствия. Ако до водачите на всички намиращи се наблизо леки и товарни автомобили бъде изпратено предварително предупреждение, то ще им даде една и съща възможност да намалят скоростта, да регулират начина си на шофиране в съответствие със ситуацията на пътя и в крайна сметка да избегнат сблъсък“, обяснява Карл Йохан Алмквист, директор “Пътна и продуктова безопасност” във Volvo Trucks.

В по-дългосрочен план облачната услуга може да бъде разширена с допълнителни функции, подобряващи безопасността.

С по-нататъшното усъвършенстване на технологията и със свързването на още автомобили към системата, информацията в реално време ще се превърне във важно допълнение към системите за интелигентна безопасност и подпомагане на водача, с които разполагат нашите товарни автомобили. С „Безопасност чрез свързаност“ започва нова фаза в нашата постоянна борба за популяризиране на безопасното шофиране и предотвратяването на произшествия“, коментира и Емануеле Пига, директор “Клиентски решения и разработка на нови услуги” във Volvo Trucks.

Компанията ще въведе първоначално „Безопасност чрез свързаност“ при новите товарни автомобили в Швеция и Норвегия, където значителна част от ежегодните регистрации на нови превозни средства се падат на Volvo Trucks и Volvo Cars.

Разширеното сътрудничество между различните участници в движението е ключово за подобряването на пътната безопасност. Ако по-голям брой автомобили са в състояние да обменят информация в реално време, това може да намали риска от инциденти. С „Безопасност чрез свързаност” ние отваряме вратата към бъдещето с надеждата, че повече производители на автомобили ще се присъединят към тази услуга“, смята още Карл Йохан Алмквист.

Безопасност чрез свързаност“ може да се използва при Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX, оборудвани с интегрираната система на Volvo Trucks за услуги, информация и забавление в зависимост от спецификацията на товарните автомобили и избора на услуги.

Volvo Cars предлага „Безопасност чрез свързаност“ при всички нови модели Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 и Volvo V90. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас