Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
04 май
2018
 
 

В Русия ще борят интернет тролове с онлайн нотариуси

4127 прочитания

Законите в Руската федерация ще бъдат променени така, че да позволят на гражданите да получават онлайн нотариална помощ за документиране на обиди в интернет. Нотариусът отдалечени ще потвърждава наличието на оскърбително съдържание, без да е необходима лична среща с него. Това съобщи Российкая газета, цитирайки президента на тамошната Федерална нотариална палата – Константин Корсик. 

По думите му съответното техническо задание вече е подготвено. С него ще се заемат в иновационното градче Сколково. То е част от мащабен проект за предоставяне на онлайн нотариални услуги за гражданите. 

В Русия ще борят интернет тролове с онлайн нотариуси

Прочетете още: Руски физици създадоха телефон с квантово криптиране

Не всички такива услуги обаче ще са налични през интернет. По този начин няма да може например да правят завещания или да се прехвърлят имоти. В тези и други случаи присъствието при нотариуса ще продължава да бъде задължително.

Засега кандидати за дигитализиране са услуги като фиксиране на непочтено поведение, за което по закон може да се предвиди подвеждане под отговорност. Става дума за оскърбителни изказвания, т.нар. тролинг, онлайн преследване (особено на деца), склонявания към самоубийства и т.н.

За да може тамошните съдилища да разглеждат свързани с подобни случаи жалби, действията на обвиняемите трябва да бъдат заверени от нотариус. Съгласно настоящото законодателство това трябва да стане чрез лично посещение при него. Този процес може да отнеме време, през което съответното интернет съдържание да бъде изтрито. Чрез дистанционната услуга се очаква нотариалното оформяне на доказателствен материал за пред съда да бъде значително ускорено.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас