Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
03 май
2018
 
 

Южна Корея – световен шампион по роботизация в индустрията

С 631 промишлени робота на 10 000 служители азиатската страна е първа в класацията на IFR, следвана от Сингапур, Германия и Япония

3742 прочитания

Възходът на машините, за който допреди десетилетие се говореше само в научно-фантастичните филми, не само е в ход, но и набира все по-голяма скорост. Според данните от Международната федерация за роботика (IFR) темпът на индустриалната автоматизация се ускорява в голяма част от развития свят.

 

През 2015 г. на 10 000 служители в световен мащаб се падат 66 инсталирани промишлени робота. Една година по-късно този брой достига 74. Ако погледнем само в границите на Европа, плътността на роботите на 10 000 работници е 99 единици, В Северна и Южна Америка този брой достига до 84, а в Азия - 63. И въпреки че Китай е една от страните, регистриращи най-високи нива на растеж на индустриалната автоматизация, шампион по брой роботи на 10 000 работници е Южна Корея - през 2016 г. страната разполага с 631 инсталирани промишлени робота в това съотношение. Това, разбира се, се дължи главно на продължаващата инсталация на роботи с голям обем в сектори като електрониката и производството.

Прочетете още: Siemens разработи двурък индустриален робот, който няма нужда от програмиране

Сингапур се нарежда на второ място в класацията - 488 робота на 10 000 – като 90% от тях са инсталирани в сегментите, свързани с производство на електроника. Трети и четвърти са съответно Германия (309) и Япония (303), като при тях основната част идва от сектора на автомобилостроенето. В същия момент Япония е един от основните играчи в индустриалната роботика, като държи 52% от световното предлагане.

В САЩ темповете на автоматизация са по-бавни и това ги нарежда на 6-то място с плътност 189 на 10 000, докато Китай се стреми да разшири нивото си на автоматизация през следващите години и да влезе в топ 10 на класацията. В момента най-многолюдната държава заема 14-то място с 68 единици на 10 000 служители, но ръстът е забележим - 25 единици през 2013 г. Индия, въпреки че е сред първите 15, изостава чувствително от останалите страни, като има само три промишлени робота на 10 000 работници през 2016 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас