Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
30 апр
2018
 
 

Франция изправена пред съдебен процес заради домейна France.com

Страната е изправена пред съдебно дело в САЩ, заведено от Жан-Ноел Фридман, основал страницата с това име през 1994 г.

3770 прочитания

Когато дадена страна или компания реши да използва ексклузивно определен уеб домейн, често се налага да измести от там някой временен ползвател, който е решил да изкара пари с помощта на почти никакви инвестиции и надежда за някоя друга реклама. Франция обаче се оказва, че ще сблъска интересите си с тези на човек, който активно използва желания от европейската държава домейн в продължение на години - страната е изправена пред съдебно дело в САЩ, заведено от Жан-Ноел Фридман, основател на страницата France.com, след като през март Париж иззе правата върху наименованието.

Прочетете още: ЕК отвори за регистрация портала на инициативата WiFi4EU

Откакто откупува домейна през 1994 г., Фридман го използва като дигитална платформа за американци, които обичат Франция, френската култура и начин на живот, като дори дълго време си партнира с френски правителствени агенции, докато през 2015 г. правителството на европейската държава не завежда дело срещу него заради домейна. През септември 2017 г. апелативен съд се произнася, че France.com нарушава френските закони за търговските марки.

В момента искът на Фридман е насочен предимно към френското правителство (включително министърът на външните работи Жан-Ив Ле Дриан), но също така и към компанията VeriSign, която понастоящем обработва регистъра на домейни .com. В документите по делото той отбеляза, че френското правителство изрично е признало, че не притежава правото над думата "Франция", а също така и че длъжностните лица от френска страна не са положили никакви усилия да закупят или лицензират домейна.

Каквото и да се случи, това дело би могло да създаде важен прецедент в съдебната история на битките за собственост върху домейни. В допълнение към основния спор за търговската марка съществува и въпросът дали дадена държава може или не да вземе домейн, само защото смята, че има това право. Ако Франция спечели този процес, експертите са категорични, че това може да доведе до случаи на други страни, които използват прецедента като оправдание за изземване на частни домейни.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас