“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ѕредприемачество
30 апр
2018
 
 

ќснователите на У“елерик јкадеми€Ф създават най-големи€ частен инкубатор в »зточна ≈вропа

Campus X ще се простира на площ от 18 000 кв. м. и ще разполага с над 1000 работни места

5524 прочитани€

»ван √айдаров

ќснователите на ““елерик јкадеми€” – ¬асил “ерзиев, Ѕойко яръмов и —ветозар √еоргиев – са се заели с изграждането на най-големи€ частен инкубатор на технологични компании и талант в ёгоизточна ≈вропа – Campus X. Ќовата база ще бъде ситуирана в столични€ квартал “ћладост” и ще събере на едно м€сто стартъп компании, вече утвърдени играчи в »“ сектора и редица специалисти от различни сфери, които да създадат услови€ за по-бързо развитие на технологични€ сектор у нас.

ѕрочетете още: “елерик јкадеми€ с нова кариерна вечер за Java и Android

 

Campus X ще се състои от четири модерно оборудвани сгради с обща площ 18 000 кв. м. и капацитет от над 1000 работни места.

“ова, което се случва в нашата екосистема, не тр€бва да бъде плод на случайност, а на строго определен механизъм, който увеличава шансовете за развитие на компаниите. “ози път е труден и има много не€сноти, проби и грешки. ”спехът на компаниите се гради на н€колко основни компонента, един от които е средата, в ко€то те функционират. “€ тр€бва да предразполага към комуникаци€ и отворен начин за сподел€не на идеи, експертиза и знани€. “р€бва да стимулира хората към екстровертност. ƒруг особено важен момент е достъпът до експерти, които могат да спест€т на компаниите много време и финансов ресурс”, коментира по време на представ€нето на проекта Ѕойко яръмов.

¬асил “ерзиев от сво€ страна бе категоричен, че, когато всички колони на екосистемата са разпръснати, нещата се получават много по-трудно.

 огато липсват връзки, е много трудно да бъде използван пълни€ потенциал на това, което имаме като хора и капитал. ¬сичко тр€бва да работи в синхрон, в хармони€, като човешкото т€ло, за да може да се получи стойност в една екосистема. «атова е изключително важно всичко да бъде чисто физически на едно м€сто, за да може по-бързо да се град€т връзки. “ова води до скорост. «а да има такава пък, тр€бва да има доверие, което изисква всички тези фундаменти да са налице – да има споделен икономически интерес и сходни ценности. “огава системата започва да работи за всички участници в не€”, об€сни “ерзиев.

ѕо думите му именно това стои зад иде€та на екипа на "“елерик јкадеми€" за създаването иновационна среда, “където да се раждат компании, да се ускор€ват, да се сподел€ и трупа знание и, не на последно м€сто, хората, освен да получават, и да връщат, за да може този кръговрат да заработи и всеки един да постигне по-гол€м потенциал, отколкото е предполагал, че има”.

Ќе тр€бва да да приемаме екосистемата, ко€то се изгради в Ѕългари€ през последните години, за даденост. Ќейното развитие се нуждае от много внимателно отглеждане, за да просъществува и да е успешна и конкурентна в дългосрочен план.  ато държава имаме липса на доста фундаментални ресурси, които да спомогнат една екосистема да е успешна и устойчива в дългосрочен план. «а целта тр€бва да се случат много проактивни действи€.  огато това стане, ще се случи и маги€та, ко€то ще доведе до пром€на отдолу нагоре. «атова решихме да обединим всичко, което гравитира около нас – предприемачи, инвеститори, млад талант и т.н., като надградим този модел и го катализираме”, за€ви от сво€ страна —ветозар √еоргиев.

 ъм момента, проектът на тримата основатели на ““елерик јкадеми€” е в началната си фаза, но вече предостав€ над 200 работни места – частни офиси и споделени пространства, като още преди да е разгърнат в сво€та пълнота кампусът вече е дом на редица компании, чи€то обща пазарна оценкла надхвърл€ 50 млн. евро.

—ъздаването на м€сто, в което хората могат да се чувстват комфортно и да остав€т грижите си настрани, води със себе си множество предизвикателства. «атова продължаваме да търсим рецептата как вс€ка една компани€ би се чувствала добре, без да е лишена от нито един компонент, който € кара да бъде ефективна. »скаме тази среда да стимулира хората да контактуват помежду си”, об€сни още Ѕойко яръмов и добави, че екипът на Campus X се стреми споделеното пространство да не постав€ лимити на растежа на компаниите, които го обитават.

»скаме да създадем механизъм, в който организациите съжителстват дълго време, и се възползв€ат от сподел€нето на знание. «а да постигнем това, сме модулирали сградите по такъв начин, че да позвол€ват преливане от една в друга среда, без да се нарушава ритъма на работа на компаниите”, акцентира още яръмов.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас