“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
28 апр
2018
 
 

—олитрон: Ќовите технологии ще осигур€т бизнес за родните »“ фирми

ƒвуцифрени€т ръст на ДускорителиУ като IoT, изкуствен интелект и блокчейн ще допринесе за създаване на цифровото общество у нас

3758 прочитани€

–едица технологични иновации като 3D печат, насложена и виртуална реалност, »нтернет на нещата, роботика и сигурност от ново поколение ще ускор€т дигиталната трансформаци€ на повечето сектори в българската икономика, подпомагайки прехода към т.нар. трета платформа. “ези иновации вече започват да стигат до нас, вложение в различни продукти, като те ще окажат сериозно въздействие върху ръста на »“ пазара, за€ви Ќели ¬ачева, управител на IDC Ѕългари€, по време на дилърската конференци€ на дистрибутора —олитрон „Ѕъдещето на технологиите в наши€ живот и в бизнеса“.

Ќовите технологии могат да помогнат и в областта на е-управлението. —истеми с изкуствен интелект биха идентифицирали по-бързо проблемни сфери и съответно да предложат мерки за т€хното решаване. ќсвен това те могат да помогнат за автоматична оценка на въздействие на промените в законодателството, което частично е възможно и в момента, допълни Ѕожидар Ѕожанов, експерт във втори€ кабинет на Ѕойко Ѕорисов и съосновател на LogSentinel, стартираща фирма с фокус върху блокчейн технологиите.

Ѕъдещето на »“ бизнеса е именно новите технологии, които нашите партньори от големите производители достав€т веднага и у нас, така че те да за полезни за бизнеса на вашите клиенти, за€ви пред дилърите –алица  илиан, изпълнителен директор на —олитрон Ѕългари€. - 2017 г., както и първото тримесечие на 2018 г. б€ха много успешни, което се дължи на добрите ни партньорски отношени€ и с вендорите, и с дилърите. ѕредсто€т нови предизвикателства и бизнес възможности, особено след влизането в сила на GDRP”, добави т€.

ѕрочетете още: Solytron свързва B2B платформата си с ERP системите на своите дилъри

Ќели ¬ачева, управител на IDC Ѕългари€

Ќад 60% от приходите през 2017 г.

на »“ фирмите в ÷ентрална и »зточна ≈вропа са от решени€ от третата платформа, включваща облачни услуги, мобилност, анализ на √олеми данни и социални мрежи. „«а да стимулирате клиентите да купуват повече, особено услуги и софтуер, тр€бва да сте на€сно с тези тенденции“, каза ¬ачева. ¬ същото време проучване сред корпоративните потребители показва, че през 2108 г. 48% от »“ бюджетите им ще се харчат за поддръжка на наличните системи или за обнов€вани€, а 21% - за надграждане на съществуващите системи. ќколо 17% от »“ разходите ще бъдат отделени за генериране на иновации, а 13,55% са свързани с изпълнение на регулаторни изисквани€.

Ѕългарски€т »“ пазар отчита ръст, макар и скромен, за ц€лата 2017 г. —ъщевременно новите технологични области бележат двуцифрен растеж - 18% на продуктите от тип »нтернет на нещата , 77% ръст на AR/VR, 44% ръст на 3D печата и 26% на изкуствени€ интелект

Ќа този фон хардуерни€т пазар като ц€ло се развива по-бавно, като за 2018 г. очаквани€т ръст е малко над 5,2 на сто. ѕри настолните компютри се отчита спад с 13 на сто, докато при преносимите машини годишното увеличение за 2017 г. е малко над 10%. Ѕлизо 88% от пазара (87,7%) се държи от 5 марки – Lenovo, HP, Acer, Asus и Dell. ѕри таблетите еднокорпусните модели държат 97,1% от пазара, като и тук консолидаци€та е налице. —пад на продажбите има и при мониторите - с 15,4% годишно, като се търс€т по-скъпи монитори с по-големи екрани. Ќай-продавани са моделите с 19,5 инча, следвани от дисплеи с 21,5“ и 23,6-инчови монитори, като общо на тези три размери се пада близо половината пазар през 2017 г.

ѕрогнозите за периода 2017 – 2021 г. сочат скромен средногодишен растеж на PC пазара от 1,4%, а на пазара на системи, включващ компютри, сървъри и таблети, средногодишни€т темп е още по-слаб – 0,9 на сто. «а сметка на това се очаква многократно по-бързо развитие на услугите тип инфраструктура като услуга (IaaS), които ще растат с 45 на сто годишно.

 

»“ услуги са сегментът,

който създава възможности за »“ фирмите, като 9,1% е очаквани€т средногодишен темп за периода 2017-2021 г., макар че за 2017 г. ръстът е сравнително нисък – 3,88%. „ќчакваме ускорение, което се диктува от стартиралите проекти за т.нар. цифрова трансформаци€, включваща оптимизиране на работните процеси, разработка на нови услуги за клиентите, или на нови услуги за служителите, както и внедр€ване на нови лидерски технологии“, об€сни ¬ачева.

ѕрез 2017 г. са стартирани редица интересни проекти в банкови€ и финансови€ сектор, с поглед към облачните услуги, см€ната на платежни системи, както редица CRM инициативи.

¬ телеком сегмента все още има редица неинтегрирани бекофис системи, но са започнати проекти за внедр€ване на ITIL практики, за анализи на потребителските данни и др. —ъщевременно секторът на професионални услуги, подхранван от аутсорсинг бизнеса, оказва още по-гол€мо вли€ние върху хардуерни технологии, тъй като компаниите пазаруват „отвън“ софтуерни решени€.

—офтуерната индустри€ също е повли€на от прехода към облака, като ръстът за 2017 г. е около 7,6 на сто, а очакваното увеличение за 2018 г. е за 6,6%. ‘инансови€т сектор започна да внедр€ва чат ботове и да автоматизира редица процеси с помощта на решени€ с вграден изкуствен интелект, включително за по-добро профилиране на клиентите.

¬ сферата на търгови€та на едро и дребно има леко забав€не на ръста, демонстриран през предишните години, като за 2017 г. той е около 5 на сто. ¬ сферата на индустриалното производство продължава внедр€ването на системи MES, индустриални IOT решени€ за мониторинг на машините на ниско ниво, включително за своевременни ремонти преди машината да е „изл€зла от стр. ¬недр€ват се и решени€ в роботизаци€та, за управление на активите, което е актуален проблем в промишлеността.

 

Ѕъдещето днес... или утре

»зкуствени€т интелект, блокчейн технологиите, които обещават децентрализаци€ на ц€лата икономика, масово проникване на »нтернет на нещата, обслужване на много данни в реално време. ¬сичко това е част от визи€та за бъдещето, при оптимално използване на днешните технологии. „Ќужни са обаче по-практически стъпки, тъй като на всеки 10 визионери се пада по един „учен в областта на данните“, който „меко казано“ недоволства от Phyton и от замърсените входни данни“, коментира Ѕожанов. —поред него, блокчейн все още н€ма сериозни бизнес приложени€, € решени€т са скъпи и трудни за поддръжка. „Ќужен е по-гол€м технологичен скок, за да станат приложими тези технологии“, добави специалистът, чи€то фирма се занимава именно с разработка на блокчейн технологии.

 

 акво може да стане в близко бъдеще у нас в областта на е-управлението? —ред прогнозите на Ѕожанов това са реално свързана администраци€, е-идентичност, е-гражданство, контрол на данните от страна на гражданите, единен портал за гражданите и отворен код.

¬ момента бизнесът страда, че н€ма унифицирани правила и ц€лостна свързаност на системите. ѕравителствените системи тр€бва са свързани по ефективно чрез уеб услуги, това е залегнало в пътната карта, коментира Ѕожанов. »ма заделен бюджет по ќѕ, за да тръгнат тези уеб услуги, добави той.. ≈лектронната идентичност е ключов фактор и за държавата, и за частни€ сектор. ѕроектът за електронно гражданство ще позволи да дадем на други хора електронно гражданство, за да регистрират фирми у нас, да плащат данъци.  онтролът от страна на гражданите на данните, които държавата събира за т€х е осъществим, но те тр€бва да зна€т кой какви данни има и как ги използва, добави специалистът.

Ќовите технологии в е-управлението като изкуствени€ интелект биха позволили идентифициране на проблемни сфери, като системите автоматично ще предлагат мерки за т€хното решаване. —истемата за идентифициране на корупци€ също може да се реализира бързо, като на базата на централизирано следене на данните от различните бази данни (например √–јќ, јќѕ, регистрираните коли в  ј“ и други), т€ може да „вдига“ червени флагчета за засилен корупционен риск. ƒругите потенциални приложени€ на новите технологии са в областта на умните градове и блокчейн за гарантиране на интегритета на данните.

„¬ средносрочен план в Ѕългари€ може да се изгради по-дигитално общество, съответно са се създава повече електронен бизнес и повече нужда от »“ експертиза. ¬ ≈стони€ обществото е доста дигитално вече, като дори пенсионерите са „доста дигитални“ вече, за€ви Ѕожанов. ќсвен това изградената е-инфраструктура на държавата ще може да се използва и от бизнеса, включително е-идентичност, ко€то да е призната във всички страни членки на ≈—.

„»“ специалистите ще станат най-търсени€т „доверен консултант“. ƒва €рки примера са GDRP – и за надграждане на умните градове, включително за оптимизиране на трафика в големите градове, на сметосъбирането във всички селища, на електроразпределение, добави Ѕожанов. —поред него, новите технологии все още са доста „чупливи“, не се реализират лесно, нужни са подготвени »“ специалисти, които разбират как работ€т новите неща, машинното обучение, блокчейн. —ъщевременно информационните технологии означават умени€ на бъдещето, но се изисква посто€нно учене,

„≈-управлението има потенциал да отключи нови бизнес възможности, »зкуствени€т интелект ще автоматизира н€кои дейности в близко бъдеше, а блокчейн ще намер€т своите ниши извън критповалутите. »нтернет на нещата ще навлизат планово, като рисковете ще бъдат решавани лека полека, особено чрез приемането на стандарти“, коментира Ѕожанов.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас