Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
24 апр
2018
 
 

Софтуер на Онтотекст стигна до британския парламент

Британският законодателен орган внедри семантичната графова база GraphDB на българската компания в своите онлайн публични услуги legislation.gov.uk и data.gov.uk

3948 прочитания

Британският парламент е внедрил семантичната графова база GraphDB на българската компания за семантичен софтуер Онтотекст АД в своите онлайн публични услуги legislation.gov.uk и data.gov.uk. Първата от тях е портал за публикуване на оригиналните и променени версии на британските нормативни актове, както и архив на работата на законодателния орган. Втората пък подпомага потребителите да откриват отворени данни (open data), публикувани от различни държавни и местни институции. С помощта на тези данни потребителие могат да придобият по-ясна представа за работата на британските власти, както и да създават собствени приложения и услуги.

 

Прочетете още: Семантичното нормализиране на данни в полза на медицината

Семантичната база GraphDB е сред най-популярните в света и, освен от британския парламент, се използва още от Националния архив на Великобритания, Британския музей, медийните групи BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, научното издателство Springer Nature, Центъра за британско изкуство Йейл, европейската база на културното наследство Europeana, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, компании от ранга на AstraZeneca и Raytheon.

Внедряването на българската семантична графова база в онлайн услугите на британския парламент модернизира възможностите за достъп до законодателната дейност на институцията, както и до различни масиви от отворени данни. Занапред това ще позволи на заинтересуваните потребители да откриват много по-лесно нужната им информация в интересуващия ги контекст, както и връзките между нея и други данни. Новите сайтове, работещи с GraphDB, са значително по-гъвкави, интерфейсът им е много по-интуитивен и лесен за използване, както и за интегриране с приложения, създадени от трети страни.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас