Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
20 апр
2018
 
 

Qualcomm ще съкрати между 1000 и 1500 служители

3412 прочитания

Най-големият производител на чипове за мобилни устройства, Qualcomm, започва мащабни съкращение сред своите служители. Целта е да бъдат намалени разходите на компанията с 1 млрд. долара. Такова обещание дадоха ръководителите ѝ пред акционерите през януари, когато бе отказана сделка по придобиване от страна на Broadcom. 

Според източници на Bloomberg съкращенията могат да засегнат до 1500 души. От телевизионния канал ABC 10 News пък, който е базиран същия град, където е и самата компания – Сан Диего, САЩ, съобщават ще бъдат уволнени над 1000 служители. Qualcomm потвърдиха съкращенията, но не разкриха повече данни.

Qualcomm ще съкрати между 1000 и 1500 служители

Прочетете още: Qualcomm напът да уредят патентен спор с Huawei?

Очаква се съкращенията да засегнат както временни така и постоянни работници. От Qualcomm обясняват, че са разглеждали и други варианти за оптимизиране на дейностите, които не са предполагали намаляване на щата.

Към момента, по данни на Counterpoint Research, за компанията работят 33,8 хил. души. Около 3,3 хил. от тях са били наети през финансовата 2017 г., която приключи през септември.

Оборотът на Qualcomm за същия период бе 22,3 млрд. долара – с 5 на сто по-малко спрямо финансовата 2016 г. Чистите приходи пък достигнаха 2,5 млрд. долара, спадайки с цели 57%.

Всички съкращения ще бъдат проведени в щата Калифорния, където компанията разполага с големи офиси с Сан Диего и Сан Хосе. Според Bloomberg сегашното свиване на персонала е част от по-мащабна програма в тази насока. Първите служители са били съкратени на 18 април.

Компанията изпитва трудности свързани с падащи продажни от 2015 г. За финансовата 2018 г. се прогнозира те да спаднат с 3 на сто.

През ноември м.г. Broadcom предложи 130 млрд. долара за да придоби Qualcomm. Това щеше да превърне купувача в третия по големина играч на пазара на полупроводници след Intel и Samsung. Едно подобно обединение щеше да създаде единен доставчик на цяла редица от ключови компоненти за смартфони. 

Също така, ако беше станала факт, сделката щеше да е най-едрата в историята на електронния отрасъл. Тя щеше да засенчи сливането на Dell и EMC за 67 млрд. долара през 2015 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас