Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
19 апр
2018
 
 

14 български проекта одобрени по програмите на Европейската космическа агенция

Очакванията са броят на одобрените проектни предложения да бъде увеличен, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов

2892 прочитания

14 от общо 34 български проекта са одобрени в рамките на първите две тръжни процедури на Европейската космическа агенция, като се очаква в третия етап този брой да се увеличи. Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на регионалния семинар “Услуги, базирани на космически данни за развитие на регионални стратегии в цифровата икономика: Балкански и Черноморски перспективи”. По думите му с подписването на Споразумението за Европейска кооперираща страна и участието по Плана за европейска кооперираща страна от 2015 г., България е увеличила потенциала си за развитие на МСП и е подобрила перспективите за инвестиции в космическия отрасъл.

Прочетете още: В какви технологии е готова да инвестира НАСА?

От първата тръжна процедура на ЕКА за България са изпълнени 5 проекта, а от втората одобрените проекти са 9, които към момента са на етап договоряне. Третата тръжна процедура за България беше отворена на 12 февруари 2018 г. и приключи на 13 април 2018 г. като очакванията са броят на одобрените проектни предложения да бъде увеличен“, изтъкна Караниколов.

Икономическият министър обясни, че проектите, разработени в рамките на програмите на Европейската космическа агенция, демонстрират възможности за подкрепа на политиките за син растеж, земеделие, управление на водите, сигурност и стабилност. По думите му космическите услуги и дейности допринасят значително за развитието на дигиталната икономика чрез предоставяне на новаторски услуги и големи обеми от данни.

Българското председателство на Съвета на ЕС полага необходимите усилия за продължаване на дебата за бъдещето на европейската космическа политика, като успехът на водещите Европейски програми „Коперник“, „Галилео“ и „ЕГНОС“, тяхната приемственост и развитие са от съществено значение за осигуряване на стратегическа независимост на ЕС“, подчерта Караниколов и допълни, че разглежда събитието като етап от съвместните действия на ангажимент за все по-широк и активен дебат за бъдещето на европейската космическа политика.

Европа трябва да продължи да поддържа водеща си позиция в космическите технологии и иновации, да увеличава своя дял на световните пазари и да се възползва от възможностите, които развитието на космическата политика предоставя”, категоричен е Караниколов.

Услуги, базирани на космически данни за развитие на регионални стратегии в цифровата икономика: Балкански и Черноморски перспективи” е първото по рода си събитие, на което домакинства България. Семинарът се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейският съюз, с подкрепата на Европейската асоциация на дружествата за дистанционно наблюдение и Българската академия на науките.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас