“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ≈-администраци€
18 апр
2018
 
 

» ≈  подготв€ законодателство за по-лесен достъп на службите до данни зад граница

ћинали€ месец американските законотворци приеха закон, улесн€ващ достъпа до данни, съхран€вани на сървъри извън страната, ≈— също обмисл€ подобен регламент

3793 прочитани€

ћинали€ месец американските законотворци приеха законодателство, което актуализира начина, по който правоприлагащите органи получават достъп до данните на местните компании, които се съхран€ват зад граница. Ќови€т закон, известен като CLOUD Act, има своите привърженици (големи корпорации като Apple, Google и т.н.) и противници (основно организации, защитаващи неприкосновеността на лични€ живот) и предефинира подхода, по който —јў преговар€т с други нации за корпоративна информаци€, включително текстови съобщени€, имейли и документи. ѕрез тази седмица ≈вропейската комиси€ (≈ ) предложи сво€ верси€ на правилата за ускор€ване на достъпа до данни от страна на правоприлагащите органи.

ѕрочетете още: «ащо вс€ка компани€ има нужда от DPO?

¬ идеални€ случай това ще изглади процеса, който е толкова бавен и тежък, че често води до конфликти между властите на —јў и ≈—. ѕример за това е случа€т, при който американските органи неуспешно се опитаха да придоби€т данни на Microsoft, които се намират в »рланди€. “ехнологични€т гигант спечели това правно предизвикателство, но законът CLOUD по същество гарантира, че компаниите н€ма да могат да предприемат същата защита следващи€ път. —поред него правораздавателните органи на —јў могат да изискват тази информаци€ без никакви проблеми.

—ъгласно предложението на ≈—, доставчиците на онлайн услуги ще тр€бва да отговор€т на искани€та на органите в срок от десет дни или при спешни случаи в рамките на шест часа. » двата варианта са далеч по-бързи от 120-дневната граница, ко€то съществува в сегашното законодателство за получаване на данни. ќрганите също така ще могат да застав€т компаниите да не изтриват определена информаци€ по време на обработката на иска. —ъответствието с новото законодателство е задължително, тъй като според ≈  съществуващи€т модел на "доброволно сътрудничество" е създал твърде много предизвикателства пред компаниите и е увеличил несигурността при искани€та за прилагане на закона.

ѕредложението на ≈— разрешава за€вки за "електронни доказателства", които включват всичко - от съобщени€ до данни за абоната и трафик – но само когато те са от значение за наказателните разследвани€. ѕодобно на американски€ закон, предложението на ≈  дава и гаранции за защита на личната неприкосновеност на потребителите.

«а да се превърне в закон, предложението подлежи на гласуване в ≈вропейски€ парламент, като то може и да претърпи изменени€ по време на обсъждани€та.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас