Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
17 апр
2018
 
 

Facebook на съд заради технологията за разпознаване на лица в снимки

Ищци по делото са потребители на социалната мрежа от щата Илинойс

3673 прочитания

Проблемите, в които се забърква Facebook в последните няколко седмици, не само не свършват, но и се умножават, след като в понеделник Американският федерален съд постанови, че компанията трябва да се изправи пред съдебен процес по обвинение, че използва технологии за разпознаване на лица на снимки, без разрешение от страна на потребителите.

Прочетете още: Какви данни пази за нас Google?

Това решение идва в момент, в който Facebook е обект на ожесточени критики от страна на редица организации и милиони потребители заради разкритието, че е предостъпила на консултантската компания Cambridge Analytica личните данни на милиони профили. В него съдия Джеймс Донато е категоричен, че съдебен процес е най-добрият начин за разрешаване на спора около използването на лицеви шаблони от страна на социалната платформа.

От Facebook реагираха мигновено, като заявиха, че ще поискат преразглеждане на решението. "Ние продължаваме да вярваме, че няма никакви причини за образуването на дело по случая и ще се защитаваме с всички възможни законови средства", се казва в изявление на компанията.

Самият казус датира от 2015 г., когато потребители на социалната платформа завеждат дело с твърдение, че тя нарушава законa на щата Илинойс относно неприкосновеността на личния живот и биометричната информация. В понеделник съдия Донато обяви, че страна по делото ще бъдат именно ищци от Илинойс, за които Facebook е създал алгоритми за лицево разпознаване след 7 юни 2011 г. - датата, на която компанията стартира функцията “Tag Suggestions” за отбелязване на хора в публикувани снимки.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас