Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
16 апр
2018
 
 

ВУТП и IBM със съвместна учебна програма

4402 прочитания

Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) заедно с IBM са разработили учебна програма за преподаване на нови умения, идентифицирани като ключови от бизнеса, съобщиха двете организации. В нея е заложена идеята студентите да започват работа по своята специалност преди дипломирането си.

Развитието на технологиите, глобалната свързаност, както и новите професии водят до преосмисляне на развитието на уменията за работа като стъпка към все по-голямо сливане на образование и професионална среда в едно, допълват от IBM. По данни на McKinsey Global Institute над 70 милиона служители по света може се изправят пред необходимостта да сменят професията си до 2030 г. заради процеса на автоматизация. Свидетели сме на тези промени и днес.

ВУТП и IBM със съвместна учебна програма

Така например, банките трансформират изключително много подхода си към клиентите в сферата на обслужване, предлагайки много по-високо ниво и качество на финансовите услуги посредством нови решения. Същите процеси протичат и в други сектори - като транспорт и туризъм.

Според IBM страната ни разполага с добре обучени, високо-квалифицирани кадри, но в последните години са налице трудности. С над 50 университетa и разходи за образование в размер на около 3,8% от БВП, младежката безработица достига нива от 20%, като едновременно с това ставаме свидетели и на изтичане на ценни кадри в чужбина. В резултат, България е една от страните, в които работодателите срещат затруднения в намирането на служители с конкретни умения и с много добра експертиза в ИТ (според OECD).

„Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) вече разполага с програми, които свързват обучението с успешната реализация след това. IBM е наш основен ментор в този процес. Партньорството ни с компанията вече дава добри резултати и предоставя на студентите ни точните умения и знания за бизнес реализация.“, сподели Ана Божанова, ръководител отдел Интеграция и връзка с обществеността във ВУТП.

Партньорството с IBM България включва разработване на образователно съдържание за Linux администрация и сигурност, менторство и обучение чрез редовни срещи, включване на студенти в инициативи на IBM, което им помага да добият представа за области като блокчейн, както и специализирани уъркшопи (изграждане на имидж и оформяне на CV), които служители на IBM организират за студентите във ВУТП.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас