Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
11 апр
2018
 
 

Telekom Srbija е една от вероятните цели на A1 Telekom Austria

Австрийската телеком група ще се опита да засили присъствието в страните от бивша Югославия.

5908 прочитания

Сръбският исторически оператор Telekom Srbija продължава да е примамлива цел за A1 Telekom Austria Group (A1 TAG), като инвестиционните намерения на компанията включват още Хърватска и други страни от бивша Югославия. Това е заявил на среща с журналисти във Виена Алехандро Платер, CEO на А1 TAG, цитиран от сръбското издание Вечернье новости. Преди дни той обяви пред агенция Reuters, ще бюджетът за придобивания в Централна и Източна Европа е над 1 млрд. евро. Той е обяснил, че международната експанзия е най-добрият начин за създаване на работни места в Австрия – относително малък пазар, на който компанията не може да постигне мащаба, който й е нужен, за да се конкурира успешно с другите телеком групи в Европа. Конкурираме се с T-Mobile и 3 (Hutchison Drei Austria), и двете компании са големи, заяви Платер.

Telekom Srbija работи на 3 регионални пазара – Сърбия, Република Сръбска и Черна гора, като чистата й печалба от тези три дружества е общо 14,95 млрд. динара (около 126 млн. евро) за финансовата 2016 г. Общият брой на служителите е над 12 400. 

Прочетете още: Telekom Austria планира да похарчи €1 млрд. за придобивания

Същевременно чешката група PPF Group купи от Telenor Group оператори в 4 страни от региона, включително в Сърбия и Черна гора.

Преди 7 години, през 2011 г., австрийската група се опита да купи 51% от сръбския оператор, като предложи 1,1 млрд. евро, но при условие, че местната Комисия по конкуренцията разреши на TAG да запази собствеността и върху друг местен мобилен оператор – VIP Mobile. Сръбското правителство обаче искаше да получи за мажоритарния пакет поне 1,4 млрд. евро и офертата на австрийската група бе отхвърлена. През 2015 г. се провали и друга сделка за сръбския национален оператор, като американският инвестиционен фонд Apolo e предложил (според пресата в Сърбия) 1,2 млрд. евро за 58% от акциите.

Според Платер, ценовите нива на предложенията отпреди 5 години са само ориентир за продавача (сръбската държава), но тези нива не могат да бъдат постигнати днес.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас