Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
11 апр
2018
 
 

Няколко европейски страни сключиха споразумения за трансгранични 5G коридори

България, Гърция и Сърбия работят върху създаването на 5G коридор между София, Солун и Белград

5669 прочитания

Няколко европейски страни са подписвали споразумения за създаването на трансгранични 5G коридори за свързано и автономно шофиране, като този ход е част от стремежа за изграждането на „по-добра среда за тестване и разгръщане на 5G технологиите“.

В свое изявление Европейската комисия обяви подписването на нови партньорства по време на събитието „Цифров ден 2018“ на 10 април в Брюксел, като те ще бъдат базирани на споразуменията от 2017 г. между 27 страни членки за провеждането на трансгранични 5G тестове.

Най-новото споразумение е между Испания и Португалия, които ще създадат два съвместни коридора между Виго и Порто, както и между Мерида и Евора. Тези коридори ще дадат възможност за трансгранично тестване на автономно шофиране. Същевременно България, Гърция и Сърбия работят заедно за осигуряването на коридор между София, Солун и Белград.

Прочетете още: Операторите да фокусират 5G усилията си в 10 ключови сектора

Италия и автономната провинция Тирол, Южен Тирол (Болцано)-Трентино потвърдиха намерението си да си сътрудничат с други заинтересовани страни членки за изграждането на 5G коридор по магистралата Бренер.

Паневропейската мрежа от 5G коридори ще обхване стотици километри магистрали, като тестовете ще се провеждат до онзи етап, в който „колата ще може да се управлява самостоятелно, но с наличието на шофьор при някои условия“, заявиха от ЕК.

Подобни инициативи вече се организират и от други страни в ЕС. Франция, Германия и Люксембург обявиха съвместен коридор, както и Норвегия, Финландия и Швеция. Според Еврокомисията изграждането на 5G коридори ще превърне Европа „в най-голямата експериментална зона за разгръщане на 5G технологии“, като това ще подкрепи усилията за решаване на предизвикателствата, свързани със сигурността, неприкосновеността на личните данни и управлението на данните.

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип заяви в речта си, че очаква през следващите седмици страните от ЕС да съгласуват нова политика за телекомите, която да помогне за реализирането на 5G на практика.

Споразумение на 25 страни от ЕС за сътрудничество в областта на изкуствения интелект. Снимка: Европейска комисия

На събитието в Брюксел бе приета и декларация между 25 европейски страни (вкл. България) за сътрудничество в областта на разработката на изкуствения интелект. Това споразумение предвижда страните да работят съвместно за решаване на важните проблеми в тази област, за да се гарантира конкурентоспособността на Европа, без да се заобикалят въпросите, повдигнати от употребата на тази технология в икономическата, социалната и правната сфера.

Освен това Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд стартираха паневропейската програма за рискови капитали (VentureEU), чиято цел е да подпомогне инвестициите в „иновативни стартиращи фирми и разрастване на вече създадените европейски иновативни компании“. Целта на програмата е фондът да набере общо 2,1 млрд. евро публични и частни инвестиции.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас