Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 апр
2018
 
 

Криптовирусите става все по-предпочитани от хакерите

Борят на компрометираните записи е спаднал с 25% до около 2,9 милиарда, според новия доклад на IBM X-Force Threat.

12516 прочитания
Страница 2 от 3

кибер престъпниците вече са наясно за съществуването на зле конфигурирани облачни сървъри, от които да се възползват, вместо да стартират сложни атаки и включване на сървъри за управление и контрол,

Останалата една трета от непреднамерените грешки се дължат на служители, подмамени от фишинг съобщения, включително потребители, които са кликнали върху интернет линк или прикачен файл с вграден зловреден код.

„Непреднамерените грешки на вътрешни за компаниите служители е основен проблем за екипите по сигурността, което показва, че предприятията трябва да обновяват по-редовно програмите си за запознаване с проблемите в тази област и актуалните тенденции, както и да организират непрекъснати обучения на всички служители, разбира се, базирано на съответстващата им роля“, пише още в доклада.

Въпреки предприеманите защитни мерки във финансовата индустрия, именно този тип организации са сред най-успешните мишени на кибер престъпниците, като 27% от всички разследвания на инциденти са в компании за финансови услуги.

От друга страна, най-атакуваната индустрия през 2017 г. остават ИКТ фирмите с 33% от всички атаки, следват промишлеността с 18% и финансовият сектор със 17%.

Според доклада, организациите за финансови услуги инвестират огромни средства в технологии за кибер сигурност, но големият дял на успешните пробиви на кибер престъпниците се дължи на специално разработени „банкови троянски коне“, с които се атакуват потребителите на тези услуги.

Пример за това е троянецът Gozi и неговите мутации, които са най-използваният зловреден код във финансовата индустрия през 2017 г. Той атакува крайните потребители с фалшиви екрани за първоначално логване в банковата система и ги да въвеждат лична информация, споделяна директно с нападателя. Атаката е толкова масирана, че през миналата седмица ГДБОП изпрати официално предупреждение за такава СПАМ атака. „Стотици хиляди фишинг имейли постъпват в пощите на различни институции, извършващи търговска дейност. Не предоставяйте лични и други данни при получаването на подобни мейли. Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание, претендират се, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната. В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране /потребителски имена и пароли/ или финансови платежни инструменти /данни от дебитни и кредитни карти/ под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции“, обясниха тогава от ГДБОП. „Апелираме към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения.

12 3
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас